Chleb pszenno-żytni Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Też tak macie, że jak nie pieczecie chleba to nie pieczecie a jak już pieczecie to robicie to często? Ja tak mam i właśnie ostatnio piekę go więcej. I przeważnie są to chleby pieczone w naczyniu żaroodpornym. Lubię jego popękaną mega chrupiącą skórę i mięciutki środek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na chleb:

  • mąka pszenna typ 750

    550 gramów
  • mąka pszenna typ 500

    550 gramów
  • mąka żytnia

    400 gramów
  • woda ciepła

    1.1 litra
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • drożdże suche

    15 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąki wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wsypać do miski, wlać wodę i dodać olej.
Połączyć składniki i wyrobić ciasto. Zakryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie kilka razy złożyć je na trzy i uformować bochenek. Oprószyć mąką, zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia. Duże naczynie żaroodporne u mnie 5 litrowe (jeśli macie małe użyjcie dwóch i wtedy uformujcie dwa bochenki ) wstawić do piekarnika i nagrzać do 210 stopni. Potem delikatnie włożyć ciasto do naczynia, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec dalsze 35 minut (przy pieczeniu dwóch bochenków czas zmniejszyć do 30 minut z pokrywką i 30 bez pokrywki). Po upieczeniu wyjąć delikatnie chleb na kratkę i wystudzić.

ZEWA
Mąka żytnia typ 2000

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat