Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni Zewy

5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Też tak macie, że jak nie pieczecie chleba to nie pieczecie a jak już pieczecie to robicie to często? Ja tak mam i właśnie ostatnio piekę go więcej. I przeważnie są to chleby pieczone w naczyniu żaroodpornym. Lubię jego popękaną mega chrupiącą skórę i mięciutki środek.

Składniki:

Składniki na chleb:

mąka pszenna typ 750 550 gramów
mąka pszenna typ 500 550 gramów
mąka żytnia 400 gramów
woda ciepła 1.1 litra
olej rzepakowy 5 łyżek
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
drożdże suche 15 gramów

Porada

Mąka żytnia typ 2000

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni Zewy

Mąki wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wsypać do miski, wlać wodę i dodać olej.
Połączyć składniki i wyrobić ciasto. Zakryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie kilka razy złożyć je na trzy i uformować bochenek. Oprószyć mąką, zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia. Duże naczynie żaroodporne u mnie 5 litrowe (jeśli macie małe użyjcie dwóch i wtedy uformujcie dwa bochenki ) wstawić do piekarnika i nagrzać do 210 stopni. Potem delikatnie włożyć ciasto do naczynia, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec dalsze 35 minut (przy pieczeniu dwóch bochenków czas zmniejszyć do 30 minut z pokrywką i 30 bez pokrywki). Po upieczeniu wyjąć delikatnie chleb na kratkę i wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak