Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni ze słonecznikiem na drożdżach instant
Kroki postępowania
Do misy wsypujemy najpierw mąkę (przesiałam najpierw). Dodajemy drożdże instant i mieszamy.

Wsypujemy łyżeczkę soli, wlewamy letnią wodę oraz dodajemy miód i słonecznik.
Ciasto miksujemy (hakiem) przez około 10-15 minut, aż się połączy i będzie odchodziło od ścianek misy. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po godzinie wyrabiamy ciasto i znowu zostawiamy na godzinę. Po czym ponownie je wyrabiamy.

Do formy od babki, wysmarowanej oliwą, przekładamy gotowe ciasto. Maczamy ręce w wodzie i wygładzamy chleb.
Posypujemy słonecznikiem i przyciskamy do ciasta, aby się "przykleiło do niego". Nacinamy nożem w poprzek "na skos".
Do pieca wkładamy czarną blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 200 stopni góra i dół. Gdy woda się zagotuje, wstawiamy chleb i pieczemy 45 minut.
