Przepis i sposób przygotowania na: Chleb domowy
Jak zrobić domowy chleb?
Domowy chleb to nie tylko pyszna przekąska, ale także wyjątkowe doświadczenie. Przygotowywanie swojego, domowego chleba to cały rytuał, który jest niezwykle satysfakcjonujący i pozwala na dobranie tych składników, na które tylko mamy ochotę. Przepis na domowy chleb może być prosty. Najważniejsze w przygotowywaniu chleba jest osiągnięcie właściwej konsystencji ciasta i czas jego podrośnięcia, tak by efekt był zachwycający.
Kroki postępowania
Do miski wlewamy wodę. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki soli.
Wsypujemy 8 łyżek płatków owsianych. Kruszymy drożdże i wszystko dokładnie mieszamy
Odstawiamy masę na 20 minut w ciepłe miejsce.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Po 20 minutach dodajemy mąkę (ja dodałem troszkę więcej niż 1 kg) oraz wsypujemy garść słonecznika. Wyrabiamy ciasto.
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Do blachy przelewamy ciasto. Można spokojnie podzielić na 2 blachy - ja robiłem pierwszy raz i nie miałem małej blachy, więc wyszedł mi jeden duży bochen.
Wierzch chleba smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem oraz płatkami owsianymi. Blachę wstawiamy do piekarnika na godzinę. Po godzinie chleb jest pachnący i gotowy.
Odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!