Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wieloziarnisty - prosty i pyszny
Prosty chleb wieloziarnisty to jeden z moich ulubionych. Im więcej ziaren, tym lepiej. Polecam, abyście go wypróbowali.
- na bazie mąki pszennej i pełnoziarnistej,
- z dodatkiem słonecznika łuskanego, siemienia lnianego, sezamu i płatków owsianych,
- najlepszy solo, posmarowanym masłem.
Chleb wieloziarnisty to ciekawa alternatywa dla chleba pszennego, która w tym przypadku urozmaicona jest różnorodnymi ziarnami, wpływającymi na ciekawy smak i konsystencję wypieki.
Prosty przepis na chleb wieloziarnisty:
Kroki postępowania
Po tym czasie przekładam masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Jedna o wymiarach 9x30 cm, a druga o wymiarach 9x37 cm. Wierzch wygładzam dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie, przyklepując boki chlebków. Odstawiam ciasto w keksówkach na około 45 minut do wyrośnięcia.
Wierzch wyrośniętego ciasta smaruję roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, a następnie posypuję ziarnami (słonecznik, siemię lniane, sezam i płatki owsiane). Wstawiam keksówki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Obok foremek kładę naczynie (np. kokilkę) napełnioną do 3/4 wysokości wodą. Piekę przez 60 minut w temperaturze 180 stopnia z termoobiegiem.
Po tym czasie sprawdzam patyczkiem czy chlebki są już upieczone. Po upieczeniu wyjmuję keksówki z pieca i natychmiast wyjmuję z formy, kładę na kratce kuchennej, aby pieczywo odparowało i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.