CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY!

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas

    100 ml
  • mąka żytnia

    100 gram
  • woda letnia

    100 ml
  • mąka pszenna

    520 gram
  • woda letnia

    200 ml
  • sól

    1,5 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej

    1-2 łyżka
  • słonecznik, sezam itp.

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
odmierzyć 100 ml zakwasu (przechowywany zakwas w lodówce)i pozostawić w misce, na około 1 godzinę
Krok 2 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
dodać 100 gram mąki żytniej typ 2000 oraz 100 ml letniej wody, wymieszać i pozostawić na 6-8 godzin
Krok 3 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
zaczyn po 8 godzinach
Krok 4 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
do zaczynu dodać 520 gram mąki pszennej wrocławskiej, 200 ml letniej wody, sól, cukier, olej oraz wg uznania różne ziarna
(zamiast tylko mąki wrocławskiej można wg własnego uznania połączyć mąkę wrocławską z grahamem lub z żytnią - w sumie ma być około 500-520 gram ale każda mąka jest inna , dlatego ta różnica w podanej ilości, ciasto ma być sprężyste, gładkie , nie za twarde)
Krok 5 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
połączyć wszystkie składniki, wyrobić i pozostawić na 1 godzinę
Krok 6 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
po godzinie jeszcze raz należy ciasto wyrobić, oprószyć mąką, wyłożyć do koszyka również oprószonego mąką i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny do wyrośnięcia ( w ciepłe dni ciasto rośnie szybciej i wtedy wystarczą 2 godziny)
Krok 7 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
ciasto po 3 godzinach rośnięcia
Krok 8 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika - 220 *C, piec 30 minut
Krok 9 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
po upieczeniu chleb jest bardzo twardy, spryskać chleb zimną wodą i pozostawić do wystygnięcia
Krok 10 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madziela 17.04.2015 16:07
bo smacznie wyglada
misia53 15.09.2013 00:58
taki chlebek bym chciała
iziona 10.09.2013 15:17
Cudowny jest ten chlebek
Barbara13 10.09.2013 10:17
Wygląda pięknie i pysznie
barbara11561 10.09.2013 10:08
przepyszny chlebek,sama muszę skusić się na chlebek na zakwasie.do tej pory tylko na drożdżach piekę:)
IZABELA29 10.09.2013 09:43
pyszny na śniadanko i nie tylko
Krakowianka 10.09.2013 09:32
pyszny chlebuś! a podany przez ciebie sposób wykonania naprawdę super!! dokładnei i jasno wszystko podane!
dwa pokoje z kuchnią 10.09.2013 09:06
bardzo szczegółowa dokumentacja z przebiegu robienia ciasta- jak dla mnie rewelacja bo sama jestem jeszcze nowa w temacie pieczenia chleba, chętnie wykorzystam ten przepis przy następnym pieczeniu. Mam pytanie czy mąka żytnia typ 1150 zamiast 2000 wpłynie jakoś na konsystencje ciasta? bo akurat mam taka w domu.zakwas użyty na początku przepisu jest żytni? z góry dziękuje za odp :)
ana1 10.09.2013 06:49
piękny chlebuś
treonina 09.09.2013 21:42
po prostu cudowny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat