Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chipsy jabłkowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1-5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Chipsy jabłkowe

Najlepsze są jabłka bardzo słodkie i o konsystencji bardziej zbitej. Zbyt soczyste po ususzeniu niewiele z tych jabłek zostanie.

Jabłka dokładnie umyłem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem na plasterki ok. 3mm. Ułożyłem w suszarce do owoców jeden obok drugiego. Tak, żeby nie nachodziły na siebie. Suszyłem w sumie około 4 godzin, wyjąłem po sprawdzeniu stanu ich wysuszenia. Im jabłka są bardziej soczyste tym dłużej suszymy. Przechowujemy je w papierowej torbie lub jak ja w słoiku z pokrywką szklaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 04.09.2016 18:33
Pyszne i zdrowe czipsy
Mniam 14.10.2015 09:05
Smaczna i zdrowa przekąska. Moje też ususzone, już niewiele zostało, więc znów muszę uruchomić suszarkę.
Mama niejadka 14.10.2015 09:01
Pyszna i zdrowa przekąska
Habibi 14.10.2015 08:22
bardzo lubię suszone owoce :)
Maridka19 14.10.2015 07:58
Domowe najlepsze :)
Czarnula666 13.10.2015 23:40
pysze i zdrowe :-)
kuchcik89 13.10.2015 22:51
zdrowe i smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak