Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con carne z mamutem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 3 szt
papryka żółta 3 szt
fasola szparagowa 40 dkg
mięso mielone wołowe 30 dkg
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
olej do smażenia
fasola czerwona 1 szklanka
kukurydza w puszce 1 puszka
kumin 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
natka pietruszki 2 gałązki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne z mamutem

Kroki postępowania

1
Cebule obrać z łusek i pokroić w piórka. Wyciąć gniazda nasienne z papryki i pokroić ją w słupki.
Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, potem dodać paprykę i smażyć.
Krok 1 - Chili con carne z mamutem foto
2
Fasolę szparagową " Mamut" umyć, odciąć końcówki i oczyścić z włókien. Pokroić w 2 centymetrowe kawałki. Dodać do cebuli i smażyć razem kilka minut. Posolić.
Krok 2 - Chili con carne z mamutem foto
3
Dodać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Podlać połową szklanki wody i doprawić kuminem. Dusić na małym ogniu dopóki fasolka nie zmięknie.
Krok 3 - Chili con carne z mamutem foto
4
Na oleju podsmażyć mięso z czosnkiem a potem dołożyć je do warzyw. Dodać szklankę odcedzonej kukurydzy z puszki. Dusić dalej przez mniej więcej 10-15 minut.
Krok 4 - Chili con carne z mamutem foto
5
Ugotowaną wcześniej czerwona fasolę, ewentualnie fasolkę z puszki dodać do chili na 10 minut przed końcem przygotowywania potrawy, aby się nie rozgotowała. Całość doprawić do smaku słodką papryką, ostra papryka i pieprzem cayenne.
Krok 5 - Chili con carne z mamutem foto
6
Podawać na gorąco udekorowane zielona pietruszką. Smacznego.
Krok 6 - Chili con carne z mamutem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 11.09.2014 09:12
Dla mnie rewelacyjny obiad :-)
Futka 11.09.2014 08:58
Wspaniałe i przepyszne danie! Świetny pomysł :)
stan2401 08.09.2014 15:42
fajna nazwa
Gracer 08.09.2014 14:51
super danie
Noruas 08.09.2014 14:27
uwielbiam takie danie!
Grazyna0211 08.09.2014 13:45
smacznie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak