Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con carne z cukinią

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 1 kg
pomidory w puszce 2 puszki
papryka czerwona 2 duże
papryczka chili 1
cebula czerwona 1 duża
sok pomidorowy 1 litr
marchewka 1 duża
seler 1 mały
czosnek 2-3 ząbki
fasolka biała 1 puszka
kukurydza 1 puszka
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
cukier do smaku
zioła do smaku
olej
cukinia 1 średnia
kumin 1 mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne z cukinią

Wołowinę usmażyć na suchej patelni teflonowej i przełożyć do garnka.
Na tej samej patelni usmażyć posiekaną cebulę z niewielką ilością oleju i dodać do mięsa.
Marchewkę i seler obrać, grubo utrzeć, również przesmażyć z małą ilością oleju i dodać do mięsa.
Całość zalać sokiem pomidorowym i zagotować stale mieszając.
Dodać pokrojoną w kostkę lub paski paprykę, grubo utartą cukinię, troszkę kucharka, kumin mielony, zioła, posiekane jak najdrobniej chili oraz pomidory w puszce.
Dusić 45 minut, co jakiś czas mieszając, a następnie wcisnąć czosnek, dodać osączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolkę razem z zalewą.
Doprawić do smaku kucharkiem, cukrem i kuminem.

Podawać z makaronem lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 15.09.2012 07:29
wygląda baaaardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak