Chili con Carne z brązowym ryżem

Chili con Carne z brązowym ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż brązowy

    2 woreczki
  • mięso mielone

    500 g
  • Pomidory krojone z puszki

    400 g
  • fasola czerwona z puszki

    1 szt
  • kukurydza w puszce

    1 mała puszka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • olej

    2 łyżki
  • kmin rzymski

    1/2 łyżeczki
  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
2. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju, dodajemy mięso,smażymy aż zmieni kolor, następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.Od czasu do czasu mieszamy.
3. Kukurydzę osączamy z zalewy, fasolę przelewamy wodą na sitku.
Dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, delikatnie mieszamy. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta podlewamy kilka łyżek wody.
Przyprawiamy ostrą i słodką papryką, kminem, pieprzem, solimy do smaku.
4. Ryż wyjmujemy z woreczków i wsypujemy do sosu, gotujemy chwilę i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat