Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Stripsy z kurczaka wg Piotra Ogińskiego

5.0
(49)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Stripsy z kurczaka to małe kotleciki w panierce. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Idealne nie tylko na obiad, ale także jako przekąska.

Składniki:

Sos buffalo:

olej 150 ml
papryczka chili 2 szt.
cebule 2 szt.
papryczka chipotle 80 g
czosnek 5 ząbków
Papryka słodka mielona Prymat 4 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
żółtko jajek 2 szt.
sok z 1/4 cytryny
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżeczki
ketchup 2 łyżki

Stripsy z kurczaka:

Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 3 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
maślanka 100 ml
pierś z kurczaka 1 szt.
mąka
olej do smażenia
zielona cebulka 1 szt.
papryczka chili 1 szt.
sos buffalo 3-4 łyżki
sos pokrywający stripsy

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Stripsy z kurczaka wg Piotra Ogińskiego

Do oleju wkładamy chili, chipotle, czosnek, cebulę, doprawiamy papryką, chili cayenne, pieprzem oraz solą i konfitujemy warzywa przez 30 minut w temperaturze 100°C.

W międzyczasie w misce łączymy czosnek niedźwiedzi, pieprz, paprykę, sól oraz maślankę i do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojonego kurczaka, którego marynujemy ok. 30 minut.

W tym czasie żółtka blendujemy z sokiem z cytryny, musztardą oraz solą, po czym powoli dodajemy zimne zmielone warzywa wraz z olejem i blendujemy do uzyskania gęstego majonezu, który łączymy z ketchupem i chowamy do lodówki.

Zamarynowanego kurczaka panierujemy w mące, ponownie w marynacie i ponownie w mące. Stripsy smażymy na oleju rozgrzanym do 180°C przez 5-7 minut. Usmażonego kurczaka solimy, a w misce łączymy sos buffalo z zieloną cebulką oraz chili po czym obtaczamy w nim stripsy.

Gotowe stripsy posypujemy kolendrą, chili oraz zieloną cebulką, i podajemy z resztą sosu buffalo. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak