Co na obiad: Stripsy z kurczaka wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Stripsy z kurczaka to małe kotleciki w panierce. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Idealne nie tylko na obiad, ale także jako przekąska.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos buffalo:

  • olej

    150 ml
  • papryczka chili

    2 szt.
  • cebule

    2 szt.
  • papryczka chipotle

    80 g
  • czosnek

    5 ząbków
  • papryka słodka

    4 łyżeczki
  • chili pieprz cayenne

    1 łyżeczka
  • pieprz biały mielony

    1 łyżeczka
  • sól morska

  • żółtka

    2 szt.
  • sok z 1/4 cytryny

  • musztarda miodowa

    2 łyżeczki
  • ketchup

    2 łyżki

Stripsy z kurczaka:

  • czosnek niedźwiedzi

    3 łyżeczki
  • pieprz biały mielony

    2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • sól morska

  • maślanka

    100 ml
  • pierś z kurczaka

    1 szt.
  • mąka

  • olej do smażenia

  • zielona cebulka

    1 szt.
  • papryczka chili

    1 szt.
  • sos buffalo

    3-4 łyżki
  • sos pokrywający stripsy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do oleju wkładamy chili, chipotle, czosnek, cebulę, doprawiamy papryką, chili cayenne, pieprzem oraz solą i konfitujemy warzywa przez 30 minut w temperaturze 100°C.

W międzyczasie w misce łączymy czosnek niedźwiedzi, pieprz, paprykę, sól oraz maślankę i do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojonego kurczaka, którego marynujemy ok. 30 minut.

W tym czasie żółtka blendujemy z sokiem z cytryny, musztardą oraz solą, po czym powoli dodajemy zimne zmielone warzywa wraz z olejem i blendujemy do uzyskania gęstego majonezu, który łączymy z ketchupem i chowamy do lodówki.

Zamarynowanego kurczaka panierujemy w mące, ponownie w marynacie i ponownie w mące. Stripsy smażymy na oleju rozgrzanym do 180°C przez 5-7 minut. Usmażonego kurczaka solimy, a w misce łączymy sos buffalo z zieloną cebulką oraz chili po czym obtaczamy w nim stripsy.

Gotowe stripsy posypujemy kolendrą, chili oraz zieloną cebulką, i podajemy z resztą sosu buffalo. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat