Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Stripsy z kurczaka wg Piotra Ogińskiego
Do oleju wkładamy chili, chipotle, czosnek, cebulę, doprawiamy papryką, chili cayenne, pieprzem oraz solą i konfitujemy warzywa przez 30 minut w temperaturze 100°C.
W międzyczasie w misce łączymy czosnek niedźwiedzi, pieprz, paprykę, sól oraz maślankę i do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojonego kurczaka, którego marynujemy ok. 30 minut.
W tym czasie żółtka blendujemy z sokiem z cytryny, musztardą oraz solą, po czym powoli dodajemy zimne zmielone warzywa wraz z olejem i blendujemy do uzyskania gęstego majonezu, który łączymy z ketchupem i chowamy do lodówki.
Zamarynowanego kurczaka panierujemy w mące, ponownie w marynacie i ponownie w mące. Stripsy smażymy na oleju rozgrzanym do 180°C przez 5-7 minut. Usmażonego kurczaka solimy, a w misce łączymy sos buffalo z zieloną cebulką oraz chili po czym obtaczamy w nim stripsy.
Gotowe stripsy posypujemy kolendrą, chili oraz zieloną cebulką, i podajemy z resztą sosu buffalo. Smacznego!