Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con carne

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec wołowy 1/2 kg
tortilla 4 placki
marchew 2 sztuki
kukurydza w puszce 1 sztuka
fasolka szparagowa 20 dag
papryka czerwona 2 sztuki
groszek zielony 20 dag
cebula 1 sztuka
pomidory krojone z puszki 1 sztuka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne

Udziec wołowy kroimy w małą kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, solimy i smażymy 10 minut. Następnie kroimy w kostkę marchewki, fasolkę na małe części, papryki w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej marchewki, fasolkę, papryki i smażymy 5 minut. Na oddzielnej patelni przesmażamy posiekaną cebulę. Do garnka przekładamy mięso, marchewki z fasolą i papryką oraz cebulę. Dodajemy pomidory z puszki. Pomidora w całości kroimy w kostkę, wrzucamy do reszty. Dodajemy też groszek, kukurydzę oraz fasolę z
puszki. Solimy, doprawiamy pieprzem cayenne,przeciśniętym czosnkiem, papryką słodką. Zagotowujemy.
Placek tortilla wkładamy do małego garnka tal, aby tortilla utworzyła kształt miski. Chwilę podpiekamy w wysokiej temperaturze. Gdy tortilla jest sztywna i sama tworzy miskę to wyjmujemy. Nadziewamy przygotowanym farszem i podajemy z ryżem lub plackiem tortilli. Posypujemy posiekaną kolendrą.
Jest to bardzo smaczne danie kuchni meksykańskiej, proste w wykonaniu. Do tego świetne podanie w zapieczonej tortilli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 02.10.2015 19:28
smaczne danie
Pani Domu 02.10.2015 07:51
fajny sposób podania, super
patryska76 01.10.2015 22:36
znakomita propozycja!
Konczi 01.10.2015 20:21
oj to jest przepyszne !!!
wwwiolka 01.10.2015 20:18
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak