Chili con carne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola czerwona

    400 g
  • wołowina

    500-600 g
  • liść laurowy

  • chili pieprz cayenne

    1 łyżeczka
  • olej

    3 łyżki
  • cebule

    2
  • ząbki czosnku

    3
  • pomidory krojone z puszki

  • papryczka chili

  • oregano

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • kmin rzymski mielony

    1/3 łyżeczki
  • bulion wołowy

    500 ml
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy. Odcedzamy i gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem liścia laurowego przez ok. 45 min.
Mięso kroimy w niedużą kostkę ,solimy i oprószamy pieprzem cayenne. Smażymy na rozgrzanym oleju ,przekładamy do garnka. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa szklimy posiekane cebule ,czosnek i chili. Solimy ,dodajemy przyprawy. Dodajemy do mięsa ,zalewamy bulionem ,dodajemy fasolę ,pomidory wraz z zalewą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
Następnie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos. Podajemy z chipsami tacos.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 05.01.2015 18:46
Cudne zdjęcie i pyszna propozycja
dollce 05.01.2015 16:45
Uwielbiam :)
Kolorowa 05.01.2015 16:25
Świetnie wygląda
Kluska_87 05.01.2015 13:20
wygląda zachęcająco
aisoglam 05.01.2015 11:59
Pysznie wygląda :)
Ankha 05.01.2015 11:25
Wrzucam do księgi, fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat