Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: beef vindaloo wg Piotra Ogińskiego

5.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszna, rozpływająca się w ustach i niezwykle pikantna wołowina vinadaloo. Ten przepis z kuchni indyjskiej przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych i aromatycznych dań. Jeśli jednak wolicie dania wegetariańskie, sięgnijcie po przepis na matar panir. Polecam!

 

 

 

Składniki:

wołowina 500 gramów

Na marynatę i sos:

ocet jabłkowy 70 mililitrów
cukier 3 łyżeczki
nasiona gorczycy Prymat 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 2 łyżeczki
laska cynamonu 1/2 sztuki
Goździki całe Prymat 4 sztuki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 2 łyżeczki
imbir świeży 5 gramów
czosnek 6 ząbków
suszona papryczka chili 6 sztuk
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku
cebula 1 sztuka
olej 2 łyżki
mleko kokosowe 150 mililitrów
woda 250 mililitrów
wino białe wytrawne 100 mililitrów

Do dekoracji:

papryczka chili 1/2 sztuki
listki kolendry kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: beef vindaloo wg Piotra Ogińskiego

  • danie kuchni indyjskiej
  • doskonale smakuje z ryżem jaśminowym lub chlebkami naan
  • pikantne i aromatyczne danie 

Pokroić mięso w kostkę i posolić. Ocet, cukier, przyprawy, czosnek, imbir, suszone chilli oraz 50 ml mleka kokosowego dokładnie blendujemy. Do w ten sposób zrobionej marynaty wrzucamy posolone mięso i marynujemy minimum godzinę.

Po tym czasie mięso bez płynów smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 4-5 minut. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy cebulę, pozostałą marynatę, wodę oraz mleko kokosowe (100 ml lub nieco więcej, jeśli lubimy) i dusimy ok. 30-45 minut.

Kiedy na wierzchu sosu pojawi się tłuszcz, to znak, że mięso jest miękkie, a danie jest gotowe.

Na koniec duszenia, jeśli chcecie, aby danie było bardziej pikantne możecie dodać pokrojone kawałki chili.

Beef vindaloo podajemy z ryżem oraz świeżą kolendrą.

Jeśli jednak wolicie dania wegetariańskie, klikajcie po przepis na matar panir

Beef vindaloo ma swoich zwolenników zwłaszcza wśród fanów pikantnych smaków, ta aromatyczna wołowina smakuje doskonale z ryżem. Jeśli jesteście zwolennikami tego typu potraw, możecie również przygotować kurczaka vindaloo, który również jest bardzo smaczny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dudeck85 15.05.2019 07:07
Oprócz pikantności nie przypomina nawet w najmniejszym stopniu oryginału. Jestem fanem kuchni indyjskiej i na pewno nie skorzystam już nigdy z tego przepisu ani nikomu bym nie polecil
Doradca Smaku 23.05.2019 15:38
Podziel się swoim oryginalnym przepisem na beef vinadaloo. Na pewno skorzysta wiele osób, jeśli będzie ciekawy i pyszny.
Bożena Matuszczyk 08.05.2019 07:51
Smakowita wołowinka , fajny przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak