Co na obiad: beef vindaloo wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: beef vindaloo wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna, rozpływająca się w ustach i niezwykle pikantna wołowina vinadaloo. Ten przepis z kuchni indyjskiej przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych i aromatycznych dań. Jeśli jednak wolicie dania wegetariańskie, klikajcie po przepis na matar panir. Polecam!

 

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    500 gramów

Na marynatę i sos:

  • ocet jabłkowy

    70 mililitrów
  • cukier

    3 łyżeczki
  • nasiona gorczycy Prymat

    1 łyżeczka
  • kmin rzymski

    2 łyżeczki
  • laska cynamonu

    1/2 sztuki
  • goździki

    4 sztuki
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    2 łyżeczki
  • imbir świeży

    5 gramów
  • czosnek

    6 ząbków
  • suszona papryczka chili

    6 sztuk
  • sól himalajska

    do smaku
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżki
  • mleko kokosowe

    150 mililitrów
  • woda

    250 mililitrów
  • wino białe wytrawne

    100 mililitrów

Do dekoracji:

  • papryczka chili

    1/2 sztuki
  • listki kolendry

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pokroić mięso w kostkę i posolić. Ocet, cukier, przyprawy, czosnek, imbir, suszone chilli oraz 50 ml mleka kokosowego dokładnie blendujemy. Do w ten sposób zrobionej marynaty wrzucamy posolone mięso i marynujemy minimum godzinę.

Po tym czasie mięso bez płynów smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 4-5 minut. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy cebulę, pozostałą marynatę, wodę oraz mleko kokosowe (100 ml lub nieco więcej, jeśli lubimy) i dusimy ok. 30-45 minut.

Kiedy na wierzchu sosu pojawi się tłuszcz, to znak, że mięso jest miękkie, a danie jest gotowe.

Na koniec duszenia, jeśli chcecie, aby danie było bardziej pikantne możecie dodać pokrojone kawałki chili.

Beef vindaloo podajemy z ryżem oraz świeżą kolendrą.

Jeśli jednak wolicie dania wegetariańskie, klikajcie po przepis na matar panir

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dudeck85

2 tygodnie temu
Oprócz pikantności nie przypomina nawet w najmniejszym stopniu oryginału. Jestem fanem kuchni indyjskiej i na pewno nie skorzystam już nigdy z tego przepisu ani nikomu bym nie polecil

Doradca Smaku

3 dni temu
Podziel się swoim oryginalnym przepisem na beef vinadaloo. Na pewno skorzysta wiele osób, jeśli będzie ciekawy i pyszny.

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Smakowita wołowinka , fajny przepis;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat