Co na obiad: beef vindaloo wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: beef vindaloo wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna, rozpływająca się w ustach i niezwykle pikantna wołowina vinadaloo. Ten przepis z kuchni indyjskiej przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych i aromatycznych dań. Jeśli jednak wolicie dania wegetariańskie, klikajcie po przepis na matar panir. Polecam!

 

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    500 gramów

Na marynatę i sos:

  • ocet jabłkowy

    70 mililitrów
  • cukier

    3 łyżeczki
  • nasiona gorczycy Prymat

    1 łyżeczka
  • kmin rzymski

    2 łyżeczki
  • laska cynamonu

    1/2 sztuki
  • goździki

    4 sztuki
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    2 łyżeczki
  • imbir świeży

    5 gramów
  • czosnek

    6 ząbków
  • suszona papryczka chili

    6 sztuk
  • sól himalajska

    do smaku
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżki
  • mleko kokosowe

    150 mililitrów
  • woda

    250 mililitrów
  • wino białe wytrawne

    100 mililitrów

Do dekoracji:

  • papryczka chili

    1/2 sztuki
  • listki kolendry

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokroić mięso w kostkę i posolić. Ocet, cukier, przyprawy, czosnek, imbir, suszone chilli oraz 50 ml mleka kokosowego dokładnie blendujemy. Do w ten sposób zrobionej marynaty wrzucamy posolone mięso i marynujemy minimum godzinę.

Po tym czasie mięso bez płynów smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 4-5 minut. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy cebulę, pozostałą marynatę, wodę oraz mleko kokosowe (100 ml lub nieco więcej, jeśli lubimy) i dusimy ok. 30-45 minut.

Kiedy na wierzchu sosu pojawi się tłuszcz, to znak, że mięso jest miękkie, a danie jest gotowe.

Na koniec duszenia, jeśli chcecie, aby danie było bardziej pikantne możecie dodać pokrojone kawałki chili.

Beef vindaloo podajemy z ryżem oraz świeżą kolendrą.

Jeśli jednak wolicie dania wegetariańskie, klikajcie po przepis na matar panir

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dudeck85

15.05.2019 07:07
Oprócz pikantności nie przypomina nawet w najmniejszym stopniu oryginału. Jestem fanem kuchni indyjskiej i na pewno nie skorzystam już nigdy z tego przepisu ani nikomu bym nie polecil

Doradca Smaku

23.05.2019 15:38
Podziel się swoim oryginalnym przepisem na beef vinadaloo. Na pewno skorzysta wiele osób, jeśli będzie ciekawy i pyszny.

Bożena Matuszczyk

08.05.2019 07:51
Smakowita wołowinka , fajny przepis;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat