Co na obiad: beef vindaloo wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: beef vindaloo wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna, rozpływająca się w ustach i niezwykle pikantna wołowina vinadaloo. Ten przepis z kuchni indyjskiej przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych i aromatycznych dań. Jeśli jednak wolicie dania wegetariańskie, klikajcie po przepis na matar panir. Polecam!

 

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    500 gramów

Na marynatę i sos:

  • ocet jabłkowy

    70 mililitrów
  • cukier

    3 łyżeczki
  • nasiona gorczycy Prymat

    1 łyżeczka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • laska cynamonu

    1/2 sztuki
  • Goździki całe Prymat

    4 sztuki
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    2 łyżeczki
  • imbir świeży

    5 gramów
  • czosnek

    6 ząbków
  • suszona papryczka chili

    6 sztuk
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    do smaku
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżki
  • mleko kokosowe

    150 mililitrów
  • woda

    250 mililitrów
  • wino białe wytrawne

    100 mililitrów

Do dekoracji:

  • papryczka chili

    1/2 sztuki
  • listki kolendry

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: beef vindaloo wg Piotra Ogińskiego

  • danie kuchni indyjskiej
  • doskonale smakuje z ryżem jaśminowym lub chlebkami naan
  • pikantne i aromatyczne danie 

Pokroić mięso w kostkę i posolić. Ocet, cukier, przyprawy, czosnek, imbir, suszone chilli oraz 50 ml mleka kokosowego dokładnie blendujemy. Do w ten sposób zrobionej marynaty wrzucamy posolone mięso i marynujemy minimum godzinę.

Po tym czasie mięso bez płynów smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 4-5 minut. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy cebulę, pozostałą marynatę, wodę oraz mleko kokosowe (100 ml lub nieco więcej, jeśli lubimy) i dusimy ok. 30-45 minut.

Kiedy na wierzchu sosu pojawi się tłuszcz, to znak, że mięso jest miękkie, a danie jest gotowe.

Na koniec duszenia, jeśli chcecie, aby danie było bardziej pikantne możecie dodać pokrojone kawałki chili.

Beef vindaloo podajemy z ryżem oraz świeżą kolendrą.

Jeśli jednak wolicie dania wegetariańskie, klikajcie po przepis na matar panir

Beef vindaloo ma swoich zwolenników zwłaszcza wśród fanów pikantnych smaków, ta aromatyczna wołowina smakuje doskonale z ryżem. Jeśli jesteście zwolennikami tego typu potraw, możecie również przygotować kurczaka vindaloo, który również jest bardzo smaczny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dudeck85 15.05.2019 07:07
Oprócz pikantności nie przypomina nawet w najmniejszym stopniu oryginału. Jestem fanem kuchni indyjskiej i na pewno nie skorzystam już nigdy z tego przepisu ani nikomu bym nie polecil
Doradca Smaku 23.05.2019 15:38
Podziel się swoim oryginalnym przepisem na beef vinadaloo. Na pewno skorzysta wiele osób, jeśli będzie ciekawy i pyszny.
Bożena Matuszczyk 08.05.2019 07:51
Smakowita wołowinka , fajny przepis;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat