Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wołowina
500 gramów
Na marynatę i sos:
-
ocet jabłkowy
70 mililitrów -
cukier
3 łyżeczki -
nasiona gorczycy Prymat
1 łyżeczka -
Kmin rzymski mielony Prymat
2 łyżeczki -
laska cynamonu
1/2 sztuki -
Goździki całe Prymat
4 sztuki -
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
2 łyżeczki -
imbir świeży
5 gramów -
czosnek
6 ząbków -
suszona papryczka chili
6 sztuk -
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
do smaku -
cebula
1 sztuka -
olej
2 łyżki -
mleko kokosowe
150 mililitrów -
woda
250 mililitrów -
wino białe wytrawne
100 mililitrów
Do dekoracji:
-
papryczka chili
1/2 sztuki -
listki kolendry
kilka sztuk
Sposób przygotowania
Pokroić mięso w kostkę i posolić. Ocet, cukier, przyprawy, czosnek, imbir, suszone chilli oraz 50 ml mleka kokosowego dokładnie blendujemy. Do w ten sposób zrobionej marynaty wrzucamy posolone mięso i marynujemy minimum godzinę.
Po tym czasie mięso bez płynów smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 4-5 minut. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy cebulę, pozostałą marynatę, wodę oraz mleko kokosowe (100 ml lub nieco więcej, jeśli lubimy) i dusimy ok. 30-45 minut.
Kiedy na wierzchu sosu pojawi się tłuszcz, to znak, że mięso jest miękkie, a danie jest gotowe.
Na koniec duszenia, jeśli chcecie, aby danie było bardziej pikantne możecie dodać pokrojone kawałki chili.
Beef vindaloo podajemy z ryżem oraz świeżą kolendrą.
Jeśli jednak wolicie dania wegetariańskie, klikajcie po przepis na matar panir.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się