Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Długo pieczona wołowina z ziołowym pęczakiem, DS XVIII odc. 8

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Długo pieczona wołowina to danie, które wymaga cierpliwości i czasu, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi ten wysiłek.

Składniki:

Składniki:

wołowina 1,5 kg
ocet jabłkowy 1 łyżka
Pieprz ognisty mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 sztuki
sos sojowy 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki

Kasza pęczak:

kasza pęczak 1 szklanka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
słonecznik ziarna
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
zioła świeże pietruszka, bazylia

Dodatki:

kiełki słonecznika
ogórki kiszone

Przepis i sposób przygotowania na: Długo pieczona wołowina z ziołowym pęczakiem, DS XVIII odc. 8

Długie pieczenie wołowiny w niskiej temperaturze powoduje, że mięso staje się miękkie i soczyste, a także nabiera intensywnego smaku. Przygotowanie tego dania wymaga od nas dużych pokładów cierpliwości ale sam proces przygotowania jej do pieczenia jest szybki i prosty. Podanie wołowiny z ziołowym pęczakiem to świetny sposób na wykończenie i uzupełnienie smaku dania. Pęczak z rozmarynem i świeżymi ziołami i to dodatek, który idealnie komponuje się z wołowiną, dodając jej świeżości i lekkiej pikantności. Długo pieczona wołowina doskonale nadaje się na specjalne okazje, takie jak uroczyste obiady, kolacje dla rodziny i przyjaciół, a także specjalne okazje.

Sposób przygotowania:

1

Przygotowujemy marynatę:

Do miski wlewamy ocet i olej, a następnie dodajemy pieprz ognisty Prymat, paprykę słodką i paprykę wędzoną oraz kmin rzymski. Całość dokładnie mieszamy.

2

Przygotowujemy wołowinę:

Mięso wkładamy do głębokiej formy i dokładnie za pomocą pędzelka nakładamy marynatę. Dodajemy liść laurowy Prymat , ziele angielskie i sos sojowy. Do piekarnika nagrzanego na 120 stopni wstawiamy formę z mięsem i pieczemy 5 godzin z użyciem funkcji pieczenie z użyciem pary. (zwykły piekarnik : mięso pieczemy pod przykryciem przez 5 godzin, funkcja pieczenia góra dół, 120 stopni)

 

3

Przygotowujemy ziołowy pęczak:

Do garnka wsypujemy 1 szklankę pęczaku i wlewamy 2 szklanki wody. Dodajemy rozmaryn Prymat oraz sól. Gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. Siekamy świeżą pietruszkę oraz bazylię. Do ugotowanego pęczaku dodajemy łyżkę oliwy oraz posiekane zioła i dokładnie mieszamy.

4

Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy pestki słonecznika.

5

Upieczoną wołowinę kroimy na plasterki o grubości ok 1 cm. Na talerz wykładamy ziołowy pęczak, plastry wołowiny i polewamy sosem, który wytopił się w formie podczas pieczenia mięsa. Całość dekorujemy ogórkiem kiszonym, uprażonymi pestkami słonecznika oraz kiełkami.

 

Wołowinę możecie przygotować na wiele różnych sposobów - sprawdźcie kilka z nich:

Wołowina z warzywami i chińskim makaronem Szarpana wołowina

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wstrząśnięty 27.07.2023 20:28
Na jakim ogniu gotować kaszę, żeby dochodziła 5godzin? Czy trzy razy była odgrzewana? Mięso wyglądało na mega wiorowate, i w dodatku ten sos zbierany łyżka z blachy... Taka spalona breja.... No dalej wychodzę z założenia, że poprzedni prowadzący byli na właściwym miejscu, a ta pani powinna zmienić profesję... Dania, które serwuje wyglądają jakby je ktoś zjadł i wypluł, burgera z gotowca nawet podać ładnie nie umie.
Doradca Smaku 28.07.2023 07:51
Kaszę gotujemy ok. 20 minut, natomiast mięso jest pieczone przez 5 godzin. Im dłuższy czas pieczenia, tym wołowina staje się bardziej soczysta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak