Długo pieczona wołowina z ziołowym pęczakiem, DS XVIII odc. 8

odc. 8 Doradca Smaku

Długo pieczona wołowina z ziołowym pęczakiem, DS XVIII odc. 8

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Długo pieczona wołowina to danie, które wymaga cierpliwości i czasu, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi ten wysiłek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • wołowina

    1,5 kg
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • Pieprz ognisty mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3-4 sztuki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki

Kasza pęczak:

  • kasza pęczak

    1 szklanka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • słonecznik ziarna

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • zioła świeże

    pietruszka, bazylia

Dodatki:

  • kiełki słonecznika

  • ogórki kiszone

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Długo pieczona wołowina z ziołowym pęczakiem, DS XVIII odc. 8

Długie pieczenie wołowiny w niskiej temperaturze powoduje, że mięso staje się miękkie i soczyste, a także nabiera intensywnego smaku. Przygotowanie tego dania wymaga od nas dużych pokładów cierpliwości ale sam proces przygotowania jej do pieczenia jest szybki i prosty. Podanie wołowiny z ziołowym pęczakiem to świetny sposób na wykończenie i uzupełnienie smaku dania. Pęczak z rozmarynem i świeżymi ziołami i to dodatek, który idealnie komponuje się z wołowiną, dodając jej świeżości i lekkiej pikantności. Długo pieczona wołowina doskonale nadaje się na specjalne okazje, takie jak uroczyste obiady, kolacje dla rodziny i przyjaciół, a także specjalne okazje.

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę:

Do miski wlewamy ocet i olej, a następnie dodajemy pieprz ognisty Prymat, paprykę słodką i paprykę wędzoną oraz kmin rzymski. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy wołowinę:

Mięso wkładamy do głębokiej formy i dokładnie za pomocą pędzelka nakładamy marynatę. Dodajemy liść laurowy Prymat , ziele angielskie i sos sojowy. Do piekarnika nagrzanego na 120 stopni wstawiamy formę z mięsem i pieczemy 5 godzin z użyciem funkcji pieczenie z użyciem pary. (zwykły piekarnik : mięso pieczemy pod przykryciem przez 5 godzin, funkcja pieczenia góra dół, 120 stopni)

 

Przygotowujemy ziołowy pęczak:

Do garnka wsypujemy 1 szklankę pęczaku i wlewamy 2 szklanki wody. Dodajemy rozmaryn Prymat oraz sól. Gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. Siekamy świeżą pietruszkę oraz bazylię. Do ugotowanego pęczaku dodajemy łyżkę oliwy oraz posiekane zioła i dokładnie mieszamy.

Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy pestki słonecznika.

Upieczoną wołowinę kroimy na plasterki o grubości ok 1 cm. Na talerz wykładamy ziołowy pęczak, plastry wołowiny i polewamy sosem, który wytopił się w formie podczas pieczenia mięsa. Całość dekorujemy ogórkiem kiszonym, uprażonymi pestkami słonecznika oraz kiełkami.

 

Wołowinę możecie przygotować na wiele różnych sposobów - sprawdźcie kilka z nich:

Wołowina z warzywami i chińskim makaronem Szarpana wołowina

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat