Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHILI CON CARNE

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielona wołowina 50 dag
papryczka chilli 2 szt
papryka czerwona 1 szt
cebula 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
pomidory krojone z puszki 3 puszki
rosół 2 szkl
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Kmin rzymski mielony Prymat
bazylia
pieprz, sól
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
fasola 2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: CHILI CON CARNE

Mięso podsmażyć na oliwie z cebulą i czosnkiem, a następnie poddusić z chili, papryką pokrojoną w kostkę, przecierem pomidorowym i cayenn ( ja dusiłam ok 1,5 h żeby mięsko było miękkie). Zalać rosołem, dodać liście laurowe i pomidory z puszki (wraz z sokiem) i gotować pod przykryciem jakieś 15-20 minut. Na koniec dodać fasole i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą, kminem i ewentualnie pieprzem cayenn. Udekorować (najlepiej świeżą bazylia.
Konsystencja powinna być dosyć gęsta.
Można też dodać 2-3 kostki gorzkiej 90 % czekolady.
Chili con carne najlepiej smakuje z nachosami - chipsami :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 21.02.2014 10:36
Uwielbiam chilli :-)
Bernadeta1 21.02.2014 00:10
bardzo dawno nie robiłam a lubię
Anna169Hosz 20.02.2014 23:53
Lubie takie smaki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak