Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chiacchiere - włoskie faworki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
wino białe 170 ml
cukier 50 g
żółtko jajek 1 szt
jajko 1 szt
oliwa 2 łyżki
olej do smażenia
cukier puder
proszek do pieczenia 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Chiacchiere - włoskie faworki

Wymieszać w misce cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać oliwę, jajko, żółtko i powoli wlewając wino wyrabiać ciasto łyżką. Odstawić ciasto na godzinę, aby odpoczęło.

Przygotować stolnicę – posypać ją dobrze mąką, bo ciasto jest miękkie i lepkie. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, pokroić w wąskie paski o długości ok. 7 cm. Na każdym pasku wiązać węzełek.

Smażyć w gorącym oleju na złoty kolor. Układać do odsączenia na papierowym ręczniku a potem przełożyć na paterę i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 17.02.2014 10:33
Ciekawe faworki.
Kajka12 12.02.2014 12:32
Rewelacja!
gibli 11.02.2014 21:48
smaczne faworki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak