Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cheeseburger XXL

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Cheeseburger w wersji XXL to fantastyczna propozycja na wspólną kolację. Przygotowuje się go w rozmiarze, którego nie da się zjeść solo, łączy więc ludzi nie tylko smakiem. Przygotowany w domu, już jako slow food, z pewnością zachwyci także delikatne podniebienia.

Składniki:

Bułka

drożdże 25 g
woda letnia 250 ml
cukier 1 mała łyż.
jajko 1 szt.
mąka 500 g
sól 2 duże łyż.
olej 30 g
ziarna 2 duża łyż.

Burger

mięso mielone 700 g
jajko 1 szt.
cebula 1 szt.
przyprawy 1 szt.

Dodatki

serek topiony w plasterkach, 1 opakowanie
sałata 1 szt.
pomidor 2 szt.
ogórek kiszony 4 szt.
ketchup 3 duża łyż.
majonez 3 duża łyż.
musztarda 3 duża łyż.

Porada

Takiego cheeseburgera można przygotować z dowolnymi dodatkami z cebulą czy pieczarkami. Dzieci uwielbiają wersję pure: tylko bułka, burger, ser. Przekładając burgera na patelni wykorzystałam dwie deski, dzięki którym odwróciłam go bez problemu.

Przepis i sposób przygotowania na: Cheeseburger XXL

Mięso na burgera:
Do miski wkładamy mięso, jajko, trzemy cebulę na części do ścierania ziemniaków, dodajemy przyprawy według swojego gustu, mogą być takie same jak do do kotletów mielonych lub gotowa mieszanka do mięsa mielonego. Ja wykorzystałam sól, pieprz i słodką paprykę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania bułki.

Bułka:

Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy cukier i kruszymy drożdże. Całość mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie przekładamy do okrągłej formy o średnicy około 25 cm, wyłożonej na dole papierem do pieczenia, z bokami wysmarowanymi olejem lub masłem. Będzie się lepiej "poddawało", gdy posmarujemy dłonie wodą lub olejem. Posypujemy ziarnami sezamu lub prażonego słonecznika. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
Pieczemy w termoobiegu w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Na około 10 minut przed wyjęciem z piekarnika, gdy wierzch bułki wydaje się twardy, przy użyciu pędzelka delikatnie smarujemy wierzch wodą.

Burger:
Wyjmujemy mięso z lodówki i dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich rozpłaszczamy na kształt burgera i smażymy na patelni, polanej odrobiną oleju. Smażymy z dwóch stron uważając by przy przekręcaniu burger się nie złamał.

W między czasie przygotowujemy dodatki, każdy według swoich upodobań. Warzywa kroimy w plastry.

Składanie:

Bułkę kroimy w poprzek, na pół. Dół bułki smarujemy ketchupem. Następnie układamy kolejno: sałatę, pomidory, burgera, ser topiony, musztardę, ogórki kiszone, burgera, majonez i sałatę. Całość przykrywamy górą bułki.

Tak przygotowany cheeseburger kusi zapachem i kolorami.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak