Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carrot, Leek, and Parsley Mash

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 5 sztuk
por (biała część) 1/2 sztuki
natka pietruszki 1/2 szklanki
masło 3 łyżki
sól gruboziarnista 1/4 łyżeczki
cukier brązowy 1/2 łyżeczki
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Carrot, Leek, and Parsley Mash

Kroki postępowania

1
Obrać marchewki. Oczyścić por. Marchew pokroić w grube plastry ( ok. 1 cm ).Por przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w grubsze pół plasterki. Wsypać wszystko do wąskiego garnka . Posypać solą . Dodać cukier .
Krok 1 - Carrot, Leek, and Parsley Mash foto
2
Zalać wodą ( tak by ledwo przykrywała warzywa ) i gotować 25 minut przy uchylonej pokrywce.
Krok 2 - Carrot, Leek, and Parsley Mash foto
3
Odkryć - woda powinna prawie odparować. Dodać masło. Wymieszać.
Krok 3 - Carrot, Leek, and Parsley Mash foto
4
Ubić na puree ( nie musi być bardzo miałkie ) tłuczkiem do ziemniaków. Wrzucić natkę pietruszki .Doprawić jeśli trzeba odrobiną soli .Jeśli trzeba ogrzewać chwilę na małym, gazie mieszając by odparować nadmiar płynu.

* Można podawać jako samodzielny dodatek do mięs np. do sznycla drobiowego , gotowanych mięs lub jako jarzynkę podając np. dodatkowo ziemniaki z wody.
Krok 4 - Carrot, Leek, and Parsley Mash foto
5
Czyli Puree z marchewki, pora z pietruszką. Kuchnia angielska nauczyła mnie zupełnie innego podejścia do warzyw . Marchew gotowana na pół twardo z masłem, puree z brukwi , itd. Posmakowało mi np. podawanie puree z różnych warzyw zamiast klasycznych dodatków typu kasze , kluchy , ziemniaki do mięs .Bardzo prosta potrawa - i niezwykle smakowita.
Krok 5 - Carrot, Leek, and Parsley Mash foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak