Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carbonara

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron spaghetti 30 dkg
boczek 10 dkg
cebula 1 szt
pieczarki 20 dkg
czosnek 4 ząbki
śmietana 30% 200 ml
ser żółty 10 dkg
jajko 3 szt
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Carbonara

Makaron ugotować al dente. W tym samym czasie cebulę i przeciśnięty czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony boczek i smażyć na małym ogniu około 10 minut.

W tym czasie na osobnej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki. Kiedy odparuje woda, dodać je do cebuli i boczku.

W misce roztrzepać jaja, wymieszać ze śmietaną i startym, żółtym serem. Doprawić sola i pieprzem.

Makaron odcedzić, wrzucić na patelnię z dodatkami i dokładnie wymieszać. Zakręcić gaz pod patelnią, zalać makaron masą ze śmietany i jajek i mieszać aż makaron będzie nim równomiernie pokryty. Ważne, aby jajka się nie ścięły. Podawać posypane świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i listkami tymianku. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosiag 08.03.2014 19:17
wyglada super napewno wyprobuje
Kejti 08.03.2014 17:24
Dobry makaron :-)
slonko888 08.03.2014 10:43
mmm uwielbiam
czarrna 08.03.2014 08:41
Dzięki :) Ja za pierwszym razem sie bałam co z tego wyjdzie, ale wyszło i było pyszne, szkoda tylko, że tak późno odkryłam to danie :)
luna76 08.03.2014 07:55
Jest pyszne! Robiła, ale bez pieczarek :)
Lidzia 08.03.2014 07:04
Bardzo smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak