Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cappuccino PIECZARKOWE

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczareki całe 750 g
Bulion grzybowy 1 l
masło 2 łyżki
śmietana do zup 150 ml
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Cappuccino PIECZARKOWE

Kroki postępowania

1
Pieczarki oczyścić ale nie obierać ze skórki. Następnie pokroić w większe kawałki, u mnie na ćwiartki.
Krok 1 - Cappuccino PIECZARKOWE foto
2
W garnku rozpuścić masło, przełożyć pieczarki i podsmażyć. Dodać sól morską oraz pieprz czarny mielony. Używam młynka ale na oko będzie to około 1/2 płaskiej łyżeczki. Następnie dodać pietruszkę suszoną. Całość wymieszać, jeszcze chwilę podsmażać. * Bulion warzywny najlepiej użyć domowego, ja niestety nie miałam więc użyłam kostki grzybowej, rozpuszczonej w 1 l wrzącej wody. Bulionem zalać pieczarki zmniejszyć ogień i gotować ok 15 minut. Po tym czasie dokładnie zblendować.
Krok 2 - Cappuccino PIECZARKOWE foto
3
Śmietanę przelać do wysokiego pojemnika i ubić, nie na sztywno ale tak aby powstała pianka. Następnie dodać do niej 2-3 łyżki zblendowanej zupy i ponownie lekko ubić. Krem pieczarkowy przelewać do szklanek lub miseczek. Na wierzch wlać mniejsza porcję śmietany. Smacznego:)
Krok 3 - Cappuccino PIECZARKOWE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 01.06.2013 10:49
genialny pomysł, brawo
Pyszota 25.04.2013 09:07
odważne :)
2milutka 25.04.2013 08:22
hmn..pięknie podane;)
Rafał3 25.04.2013 08:18
brzmi smacznie
Boska_Agatka 25.04.2013 08:16
wygląda wyśmienicie polecam ;-)
IwonaDD 25.04.2013 08:15
wspaniała przystawka
Agnieszka-87-25 25.04.2013 07:23
cóż za oryginalny przepis, świetny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak