Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony kalafior z pastą twarogową, DS XVIII odc. 15

5.0
(89)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis Darii Ładochy na pieczonego kalafiora podanego z puree ziemniaczanym i pastą z twarogu ze świeżym koperkiem i miętą.

Składniki:

twaróg półtłusty 250 gramów
śmietana 18% 3 łyżki
kalafior 1/2 sztuki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Natka pietruszki suszona Prymat 1/2 łyżeczki
koperek świeży 1 pęczek
mięta świeża 2-3 gałązki
ziemniaki 1/2 kilograma
masło 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kalafior z pastą twarogową, DS XVIII odc. 15

Zróbcie na obiad lub kolację pieczonego kalafiora. Czym różni się pieczony kalafior od gotowanego?

Pieczenie kalafiora daje mu charakterystyczny, lekko orzechowy i wyraźny smak, który wyróżnia go na tle delikatnego smaku gotowanego kalafiora. Pieczony kalafior jest bardziej jędrny i może mieć chrupiącą, złocistą skórkę na zewnątrz.

Pieczenie kalafiora wpływa na lepszy smak, ale także pozwala  zachować większą ilość składników odżywczych. Podczas gotowania część tych składników może ulegać degradacji w wyniku działania temperatury i wody.

Pieczonego kalafiora można doprawić na wiele sposobów - dodając curry będzie miał orientalne nuty, a czosnek i suszone pomidory sprawią, że danie zyska włoski akcent smakowy.

Pieczenie kalafiora i przygotowanie puree z ziemniaków oraz pasty z twarogu i śmietany:

1

Kalafiora myjemy i oczyszczamy ze zbędnych łodyg a następnie przekrajamy na pół. Jedną część wkładamy do naczynia żaroodpornego.

2

Przygotowujemy marynatę z  oliwy z oliwek z dodatkiem przypraw curry Prymat, pieprzu i soli.

Kalafiora dokładnie smarujemy marynatą za pomocą pędzelka. Władamy naczynie do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni na 20 min, funkcja góra dół.

3

Puree z ziemniaków: obieramy ziemniaki i kroimy na małe kawałki, gotujemy w garnku w osolonej wodzi. Po ugotowaniu ziemniaków dodajemy masło oraz natkę pietruszki suszoną Prymat. Ugniatamy do momentu gładkiej konsystencji.

4

Pasa twarogowa: twaróg rozdrabniamy widelcem w misce, siekamy świeże zioła - koperek oraz miętę i dodajemy do twarogu. Dodajemy śmietanę 18% i przyprawiamy papryką wędzoną Prymat. Całość dokładnie mieszamy.

5

Gotowego kalafiora, puree z ziemniaków oraz pastę twarogową wykładamy na talerz. Całość posypujemy czarnuszką.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roszpunka 23.03.2023 07:09
Smacznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak