Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kalafior z pastą twarogową, DS XVIII odc. 15
Zróbcie na obiad lub kolację pieczonego kalafiora. Czym różni się pieczony kalafior od gotowanego?
Pieczenie kalafiora daje mu charakterystyczny, lekko orzechowy i wyraźny smak, który wyróżnia go na tle delikatnego smaku gotowanego kalafiora. Pieczony kalafior jest bardziej jędrny i może mieć chrupiącą, złocistą skórkę na zewnątrz.
Pieczenie kalafiora wpływa na lepszy smak, ale także pozwala zachować większą ilość składników odżywczych. Podczas gotowania część tych składników może ulegać degradacji w wyniku działania temperatury i wody.
Pieczonego kalafiora można doprawić na wiele sposobów - dodając curry będzie miał orientalne nuty, a czosnek i suszone pomidory sprawią, że danie zyska włoski akcent smakowy.
Pieczenie kalafiora i przygotowanie puree z ziemniaków oraz pasty z twarogu i śmietany:
Kalafiora myjemy i oczyszczamy ze zbędnych łodyg a następnie przekrajamy na pół. Jedną część wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek z dodatkiem przypraw curry Prymat, pieprzu i soli.
Kalafiora dokładnie smarujemy marynatą za pomocą pędzelka. Władamy naczynie do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni na 20 min, funkcja góra dół.
Puree z ziemniaków: obieramy ziemniaki i kroimy na małe kawałki, gotujemy w garnku w osolonej wodzi. Po ugotowaniu ziemniaków dodajemy masło oraz natkę pietruszki suszoną Prymat. Ugniatamy do momentu gładkiej konsystencji.
Pasa twarogowa: twaróg rozdrabniamy widelcem w misce, siekamy świeże zioła - koperek oraz miętę i dodajemy do twarogu. Dodajemy śmietanę 18% i przyprawiamy papryką wędzoną Prymat. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowego kalafiora, puree z ziemniaków oraz pastę twarogową wykładamy na talerz. Całość posypujemy czarnuszką.