Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Cantuccini kakaowe

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Przepis na włoskie cantuccini kakaowe. To twarde ciasteczka z migdałami i skórką pomarańczy.

Składniki:

mąka pszenna
1 szklanka
kakao
1 łyżka
cukier
1/3 szklanki
jajko
1 sztuka
masło
20 gramów
proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki
sok z pomarańczy
z 1/2 owocu sztuka
skórka pomarańczowa
1 łyżka
migdały
40 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Cantuccini kakaowe

Jajko ucieram z cukrem i sokiem pomarańczowym.

Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję kakao i proszek do pieczenia, wlewam masę jajeczną, dodaję masło i wyrabiam ciasto. Następnie dodaję migdały i skórkę pomarańczową, jeśli ciasto bardzo się klei to dosypuję mąki.

Z ciasta formuję długi wałek, lekko go spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę ciasto w 180stopni przez 40 minut, po tym czasie je wyciągam i odstawiam na kratkę na około 10 minut.

Po 10 minutach kroję ciasto ukośnie w plastry i piekę je jeszcze przez 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 08.03.2014 09:01
Pyszne ciasteczka i fantastyczne zdjęcia.
Romanowka 08.03.2014 08:27
ciastka idealne do kawy no i zdjęcia super!
luna76 08.03.2014 08:00
Pyszne i proste :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak