Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z farszem krabowym i sosem homarowym
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć włoszczyznę i czosnek, dodać wysuszoną w piekarniku i zmieloną skorupę z homara, przecier pomidorowy, pastę z homara, białe wino i koniak. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Tak przygotowany sos zmiksować, przetrzeć przez sito, połączyć ze śmietaną i doprawić do smaku.
Paluszki krabowe, krewetki, wędzonego łososia, szpinak i mięso homara zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz dokładnie wymieszać, a następnie ułożyć na makaronie i zawijać, formując rulon.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i śmietaną. Sos zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W żaroodpornym naczyniu umieścić połowę sosu beszamelowego, na nim ułożyć wcześniej przygotowane cannelloni z farszem krabowym, polać resztą sosu beszamelowego i posypać tartym parmezanem. Zapiekać 30 minut w temperaturze 100-110°C. Po wyjęciu z piekarnika polać ciepłym sosem homarowym i udekorować listkami świeżej bazylii.