odc. 32 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Quiche z warzywami i łososiem, odc. 32

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka

    250 g
  • masło

    100 g
  • jajka

    2
  • żółtka

    2
  • bakłażan

    1/2 obrany
  • śmietana 18 proc

    400 g
  • mleko

    200 ml
  • cukinia

    1/2
  • pomidor

    1/2 obrany
  • łosoś wędzony

    300 g
  • ser żółty

    50 g

Do smaku

  • majeranek

  • tymianek

  • papryka słodka mielona

  • gałka muszkatołowa mielona

  • pieprz

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Quiche z warzywami i łososiem, odc. 32 foto
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy masło. Ugniatamy w misce. Jeśli jest potrzeba dodajemy więcej masła lub mąki. Dodajemy żółtko i odrobinę wody (ok. 1 łyżkę). Mieszamy i zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Przykrywamy ścierką i wkładamy do lodówki na około 30–40 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Quiche z warzywami i łososiem, odc. 32 foto
Obranego bakłażana, pomidora oraz cukinię kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Przekładamy bakłażana, cukinię i doprawiamy do smaku majerankiem i tymiankiem. Pod koniec dodajemy pomidora i całość doprawiamy papryka słodką, solą i pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Quiche z warzywami i łososiem, odc. 32 foto
Połowę opakowania śmietany wlewamy do miski, dodajemy 2 całe jaja, mieszamy i dodajemy jedno żółtko, mieszamy. Dolewamy mleko i mieszamy. Solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową. Odkrawamy skórę od łososia i kroimy rybę w kostkę. Dodajemy do miski ze śmietaną. Następnie dodajemy ostudzone warzywa z patelni.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Quiche z warzywami i łososiem, odc. 32 foto
Rozwałkowujemy ciasto z lodówki i układamy w posmarowanej masłem i posypanej mąką formie do tarty. Następnie na ciasto wylewamy masę i na wierzch posypujemy startym serem.
Pieczemy quiche w temperaturze 200 stopni przez niecałe 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 29.10.2017 09:59
Mniam. Rewelacja!
bietka 28.10.2017 10:22
Na pewno bardzo smaczne : )
Bożena Matuszczyk 26.10.2017 23:53
Bardzo smakowite i kuszące Quiche;);)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat