Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sos pomidorowy z mięsem

mięso mielone wołowe 250 g
pancetta 80 g
pomidory w puszce 1
wino czerwone wytrawne 125 ml
cebulka 1 mała
ząbki czosnku 2
bazylia świeża
oregano
oliwa
sól do smaku
cukier do smaku
ocet winny

Beszamel

masło 25 g
mąka 25 g
mleko 250 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Inne

cannelloni 12 sztuk
parmezan starty
bazylia świeża do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni

Zeszklić na oliwie drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodać i zarumienić pancettę, a następnie partiami mięso. Dodać pomidory, wino, oregano i gotować pod przykryciem. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i dalej gotować, aż sos częściowo odparuje a mięso będzie miękkie. Doprawić solą, cukrem, octem i posiekaną, świeżą bazylią.
Przygotować beszamel. Rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć na małym ogniu 2-4 minut. Powoli dolewać zimne mleko cały czas mieszając. Podgrzewać sos, aż zgęstnieje, nie doprowadzając przy tym do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotować naczynie żaroodporne. Rozprowadzić odrobinę sosu na dnie. Cannelloni napełnić mięsnym nadzieniem. Rurki układać obok siebie. Całość zalać beszamelem, ew. pozostałościami sosu. Posypać serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni, ok 30 minut.
Przed podaniem udekorować listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 30.03.2015 16:02
świetnie wygląda ! Cudnie - mniam mniam :)))
erym 30.03.2015 15:18
apetyczne! zawsze smakuja!
IwonaDD 30.03.2015 14:43
pyszne to za mało!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak