Calzone - czyli domowa pizza zawijana

Calzone - czyli domowa pizza zawijana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    480 g
  • woda

    240 ml
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • drożdże

    12 g
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • ser żółty

    WG POTRZEBY
  • salami

    6 plasterków
  • papryka biała

    1 szt
  • pomidory w puszce

    1/2 szt
  • camembert

    5-7 plasterków
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Calzone - czyli domowa pizza zawijana

Przygotować ciasto do pizzy z mąki, oliwy,wody i soli. Zagnieść i w ciepłaym miejscu zostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować blachę oliwą i wyłożyć ciasto w kwadrat lub koło. Ciasto posmarować przecierem, posypać oregano. Na to dać trochę startego żółtego sera, ułożyć salami, paprykę w paski, kawałki pomidorów i ser pleśniowy. Na sam koniec zetrzeć ser żółty wg uznania. Złapać za 2 boki i złożyć ciasto na pół. Posypać ziołami prowansalskimi, zapiekać w 170 stopniach,aż będzie rumiane, ok 1/2 godziny.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

manaika 14.03.2012 14:08
muszę spróbować
iknkirke 08.03.2012 12:43
mniam
owocówka 05.02.2012 09:36
mniam
ewelina63 10.07.2011 14:26
aż ślinka cieknie
Marek6 26.06.2011 22:47
super
pioge7 09.06.2011 08:24
na pewno smaczna
Magdalena1110 13.05.2011 07:45
pycha
maryśka 03.05.2011 09:38
świetna
Tomasz17 10.04.2011 19:00
pycha
grazia1 27.03.2011 20:17
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat