Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burgery z kurczaka - light

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 sztuki średnie
por (biała część) 1 sztuka
jajko 1 sztuka
pomidor 2 sztuki
cebula 2 sztuki
kapusta pekińska 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Burgery z kurczaka - light

Mięso zmielić razem z białą częścią pora, w maszynce. Dodać jajko surowe, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros, dobrze wymieszać. Dosypać trochę bułki tartej, do wchłonięcia wilgoci, nie za dużo, bo kotlety będą suche. Muszą dać się formować płaskie placki, ręką lekko zwilżoną. Następnie smażymy je na patelni grillowej, z obu stron, na niewielkiej ilości oliwy.
Pomidory i cebule kroimy w krążki, a pekińską siekamy.
Bułki dzielimy na pół, podpiekamy w 180 stopniach ok. 5-7 minut, aż będą ciepłe i chrupiące.
Na jedną połówkę bułki układamy kotlet mielony, na to dodatki: plaster pomidora i cebuli oraz trochę pekińskiej. Wierzch polewamy musztardą lub innym ulubionym sosem (najlepiej domowej roboty). Przykrywamy drugą częścią bułki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 28.02.2013 11:12
zdrowo i domowo :)
w mojej kuchni 28.02.2013 10:24
takie domowe burgery można podjadać ze smakiem i wiesz co jesz...
agnieszka214 28.02.2013 10:24
apetycznie wyglada bardzo pysznie
msmors 28.02.2013 08:15
Ciekawy pomysł, rewelacja
Janina 28.02.2013 08:14
Bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak