Burger finlandzki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotlet

  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula biała

    1
  • papryczka chili

    1
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

sos

  • musztarda

    2 łyżki
  • chrzan

    1 łyżka
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

Lista składników

  • bułka do hamburgerów

    4
  • cebula czerwona

    1
  • pomidor

    1
  • sałata masłowa

  • ser żółty

    4 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Burger finlandzki foto
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle razem z posiekaną papryczką chilli (bez pestek), odstawiamy do ostygnięcia. Do mięsa dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty czosnek oraz naszą cebulę z chilli, wszystko ugniatamy + dodajemy gałkę
Krok 2 - Burger finlandzki foto
Sos : do miski dodajemy 2 łyżki musztardy, 1 chrzanu i 1 octu jabłkowego, doprawiamy do smaku i intensywnie mieszamy.
Krok 3 - Burger finlandzki foto
Z mięsa wyrabiamy kulki i spłaszczamy na rozgrzanej patelni. Podsmażamy 3 minuty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200stopni na ok. 15 minut. (w tym czasie także wkładamy bułki i podpiekamy tylko chwilę, żeby się zarumieniły
Krok 4 - Burger finlandzki foto
Kroimy czerwoną cebulę i pomidora w grube plastry - grillujemy na patelni. Gotowe bułki smarujemy sosem, układamy ser, sałatę, mięso i grillowane warzywa, dodajemy na górę sos i zamykamy.
Krok 5 - Burger finlandzki foto
Można podawać z frytkami, na koniec wykałaczkę wbić w środek żeby się nie rozwaliły i smacznego! :) Najlepiej jeść gorące!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ao_12 07.04.2014 19:32
apetycznie wyglądają te burgery :)
Renata9 06.04.2014 21:19
smaczne danie na obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat