Buraczkowe kotleciki jaglane z cebulką i makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    100 g
  • buraczki

    2 łyżki (suszone)
  • Cebula suszona Prymat

    2 łyżki
  • mąka

    3 łyżki (jaglana)
  • jajko

  • masło

    1,5 łyżeczki
  • mak

    (do posypania)
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na lekkie, delikatne i niezwykle smakowite kotleciki z kaszy jaglanej gotowanej z suszonymi buraczkami. Smak kotlecików podkreśla intensywna nuta suszonej cebulki oraz mak. Kotleciki idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska serwowana z ulubionym sosem lub jako dodatek do mięs, ryb oraz warzyw. Danie odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko ososlonej wodzie z dodatkiem suszonych buraczków*, odcedzamy, dodajemy 1,5 łyżeczki masła oraz suszoną cebulkę, dokładnie mieszamy i studzimy.

* suszone buraczki możemy zastępić sokiem z buraka

KROK 2. Następnie do ostudzonej kaszy dodajemy mąkę jaglaną oraz jajko i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, a porcje powstałej masy układamy za pomocą łyżki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą porcję masy posypujemy makiem. Blaszkę wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.

Kotleciki po upieczeniu odstawiamy do lekkiego stężenia i gotowe!

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ttrytka 19.11.2015 15:02
pomysłowo i smacznie
norweska20 18.11.2015 19:47
ciekawe zestawienie
Anna169Hosz 18.11.2015 18:08
Apetyczne pieguski.
RenataZ-et 18.11.2015 18:06
świetnie wyglądają
Jadwiga/Jaga85 18.11.2015 17:33
pyszna propozycja!
Malinka 18.11.2015 17:29
Bardzo oryginalny przepis!
adelajda 18.11.2015 17:24
Fajny przepis :)
Justi2401 18.11.2015 17:24
Jak zwykle u Ciebie smacznie, zdrowo i niebanalnie :)
Konczi 18.11.2015 15:14
bardzo fajne połączenie i apetycznie wyglądają :D
bietka 18.11.2015 14:53
ciekawe połączenie smaków :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat