Przepis i sposób przygotowania na: Buraczkowe kotleciki jaglane z cebulką i makiem
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko ososlonej wodzie z dodatkiem suszonych buraczków*, odcedzamy, dodajemy 1,5 łyżeczki masła oraz suszoną cebulkę, dokładnie mieszamy i studzimy.
* suszone buraczki możemy zastępić sokiem z buraka
KROK 2. Następnie do ostudzonej kaszy dodajemy mąkę jaglaną oraz jajko i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, a porcje powstałej masy układamy za pomocą łyżki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą porcję masy posypujemy makiem. Blaszkę wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
Kotleciki po upieczeniu odstawiamy do lekkiego stężenia i gotowe!
Życzę smacznego! :)