Buraczane mini torciki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • buraki czerwone

    15 szt
  • serek kanapkowy biały

    300 g
  • cebula

    1/2 szt
  • koperek

    3 łyżki
  • posiekane listki tymianku

    2 łyżki
  • ogórki konserwowe

    2 szt
  • sól

  • pieprz

Składniki na sos

  • oliwa

    1 łyżka
  • sok pomarańczowy

    1 łyżka
  • ocet jabłkowy

    1 łyżeczka
  • miód płynny

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie buraków:

Buraki myjemy, obcinany końcówki i owijamy każdego oddzielnie w folię aluminiową. Owinięte buraki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 45-60 minut (czas pieczenia zależy od wielkości buraków).

Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skóry.

Przygotowanie nadzienia:

Cebulę i koperek drobno siekamy. Ogórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W miseczce mieszamy serek, cebulę, zioła i starte ogórki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Buraki kroimy w równe plasterki (ok. 5 mm grubości). W każdym plasterku wycinamy równe koła. Ja robię to łyżką do lodów :) ale można użyć np. foremki lub ringu/pierścieni.
Moje buraczane mini torciki składają się z 4 plasterków buraków. Jeśli chcecie, możecie przygotować większe. Plasterki smarujemy ziołowym serkiem i przykrywamy kolejnym plastrem buraka.

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Buraczane mini torciki dekorujemy ziołami i skrapiamy przygotowanym sosem.

Przechowujemy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 20.04.2015 15:49
ciekawy ten torcik
Ada-Gaba 20.01.2015 19:49
bardzo ładnie się prezentują
Jolanta40 12.01.2015 22:08
rewelacyjny pomysł, pięknie się prezentują
dollce 12.01.2015 12:15
świetna przekąska
Grazyna0211 11.01.2015 15:31
fajny pomysł
kasienka23 11.01.2015 10:41
proste wykonanie a jaki efekt! warte wypróbowania!
marzut 11.01.2015 10:10
super pomysł i piękne podanie :)
Mniam 11.01.2015 10:01
Ależ ładnie to wygląda :)
gosia56 11.01.2015 09:21
super pomysł tylko gorzej z jedzeniem ;)
Wiktoria29 11.01.2015 09:07
super przekąska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat