Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
buraki czerwone
15 szt -
serek kanapkowy biały
300 g -
cebula
1/2 szt -
koperek
3 łyżki -
posiekane listki tymianku
2 łyżki -
ogórki konserwowe
2 szt -
sól
-
pieprz
Składniki na sos
-
oliwa
1 łyżka -
sok pomarańczowy
1 łyżka -
ocet jabłkowy
1 łyżeczka -
miód płynny
1 łyżeczka -
sól
-
pieprz
Przepis i sposób przygotowania Buraczane mini torciki
Buraki myjemy, obcinany końcówki i owijamy każdego oddzielnie w folię aluminiową. Owinięte buraki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 45-60 minut (czas pieczenia zależy od wielkości buraków).
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skóry.
Przygotowanie nadzienia:
Cebulę i koperek drobno siekamy. Ogórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W miseczce mieszamy serek, cebulę, zioła i starte ogórki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Buraki kroimy w równe plasterki (ok. 5 mm grubości). W każdym plasterku wycinamy równe koła. Ja robię to łyżką do lodów :) ale można użyć np. foremki lub ringu/pierścieni.
Moje buraczane mini torciki składają się z 4 plasterków buraków. Jeśli chcecie, możecie przygotować większe. Plasterki smarujemy ziołowym serkiem i przykrywamy kolejnym plastrem buraka.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Buraczane mini torciki dekorujemy ziołami i skrapiamy przygotowanym sosem.
Przechowujemy w lodówce.
Komentarze (23)
Załaduj więcej komentarzy (13)