Przepis i sposób przygotowania na: Bułki ze szpinakiem,serem i suszonymi pomidorami
Kroki postępowania
Pół szklanki mleka podgrzewamy aby tylko było takie letnie, dodaję drożdże i cukier dwie łyżki, mieszam do rozpuszczenia,
Dodaje 3 łyżki mąki , mieszam i zostawiam do wyrośnięcia w misce ( w szklance wykipi więc do miseczki siup).
Do miski wsypuje obydwa rodzaje mąki .
Podgrzewam margarynę dodaję resztę mleka i roztrzepane jajko , mieszam to razem .
Dodaje do mąki ( jajko mleko i margarynę) i wyrośnięty rozczyn , posypuję solą i zagniatam ciasto.
Dodaje serki topione trójkąty o smaku oliwek zielonych pomidory suszone z czosnkiem i bazylią.
Mieszam razem do rozpuszczenia serków( około 30 minut razem wszystko przechodzi smakiem ).
Smaruje rozbełtanym jajem i przekładam na blaszkę zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekę na papierze do pieczenia 20 minut w 170 stopniach.
Podaje ciepłe są wtedy najsmaczniejsze , zimne też są smaczne , moja córka zabiera zimne do szkoły na śniadanie .
Efekt taki : Córka nie znosi szpinaku a tu sama się pyta kiedy upiekę następne .