Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bulion warzywny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2,5 l
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 4 kulki
marchew 3 sztuki
por 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
Przyprawa do rosołu Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat 1/2 łyżeczki
cebula biała 1 mała
pietruszka 1 sztuka

Porada

Warzywa z zupy dla małych dzieci wyjmujemy, miksujemy i stopniowo dodajemy bulion do pozyskania zupy kremu. Sól można pominąć lub zmienić np. na ziołową.

Przepis i sposób przygotowania na: Bulion warzywny

Wodę grzejemy, a w tym czasie oczyszczamy warzywa. Można je pokroić dowolnie ale najlepiej w niebyt drobne kawałki (drobno pokrojone tracą więcej witamin). Warzywa oprócz cebuli wrzucamy na gorącą wodę i powoli na małym ogniu gotujemy. Oczyszczoną cebulę opalamy nad palnikiem gazu (można dać surową ale polecam ja opalić). Dodajemy przyprawy i powolutku tak jak zwykły rosół gotujemy warzywa do miękkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak