Bulion warzywny

Bulion warzywny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    2,5 l
  • liść laurowy

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    4 kulki
  • marchew

    3 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuki
  • Przyprawa do rosołu Prymat

  • Lubczyk Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cebula biała

    1 mała
  • pietruszka

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę grzejemy, a w tym czasie oczyszczamy warzywa. Można je pokroić dowolnie ale najlepiej w niebyt drobne kawałki (drobno pokrojone tracą więcej witamin). Warzywa oprócz cebuli wrzucamy na gorącą wodę i powoli na małym ogniu gotujemy. Oczyszczoną cebulę opalamy nad palnikiem gazu (można dać surową ale polecam ja opalić). Dodajemy przyprawy i powolutku tak jak zwykły rosół gotujemy warzywa do miękkości.
MonikaW
Warzywa z zupy dla małych dzieci wyjmujemy, miksujemy i stopniowo dodajemy bulion do pozyskania zupy kremu. Sól można pominąć lub zmienić np. na ziołową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat