Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki zapiekane z serem i szpinakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 600 gram
drożdże 7 gram
mleko ciepłe 1/2 szkl
olej 1 łyżka
cukier 1 łyżka
szpinak 50 gram
ser pleśniowy 1 plasterek
woda 1/2 (ciepła)
ser gouda 1 plasterek

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki zapiekane z serem i szpinakiem

Kroki postępowania

1
W połowie szklanki ciepłej wody rozpuszczam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru i mąki. Pozostawiam na co najmniej 15 minut do wyrośnięcia :)
W misce mieszam mąkę z wodą, mlekiem, olejem i drożdżami. Wyrabiam tak by ciasto było sprężyste. Odkładam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 1 - Bułeczki zapiekane z serem i szpinakiem foto
2
Dzielę ciasto na 6 małych kulek i lekko je ugniatam. Na środku kładę szpinak, a na nim ser pleśniowy (3 szt) i ser żółty (3 szt). W ten sposób mam bułeczki w dwóch smakach.
"boki" zawijam do środka tak by farsz nie wypadł i formuję kuleczki.
Krok 2 - Bułeczki zapiekane z serem i szpinakiem foto
3
Na wierzchu robię kreskę nożem i posypuję delikatnie płatkami owsianymi.

Piekę 40 minut przez w temp. 210 st.
Krok 3 - Bułeczki zapiekane z serem i szpinakiem foto
4
PROPOZYCJA PODANIA
Przeciąć na pół i posmarować pesto zielonym.
Wcinam puki ciepłe :)
Krok 4 - Bułeczki zapiekane z serem i szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorrota 03.02.2014 20:46
robię podobne - w wersji z ciastem francuskim
Poison1988 17.12.2012 06:39
wyglądają rewelacyjnie a smakują pewnie jeszcze lepiej...
Konczi 17.12.2012 06:34
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak