Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki przenno-żytnie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 4 dag
woda 1 szkl
mąka pełnoziarnista 50 dag
mąka żytnia 20 dag
masło 8 dag
miód 2 lyzki
sól 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki przenno-żytnie

Z drozdzy, szklanki letniej wody i lyzki maki przygotowujemy rozczyn.
Wyrosniety laczymy z roztopionym maslem, miodem i sola.
Mieszamy z maka zytnia. Dodajemy stopniowo przenna i wyrabiamy gladkie ciasto. Odstawiamy do wyrosniecia.
Ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na ok. 25 czesci. Podsypujac maka z kazdej formujemy kule. Ukladamy je na posypanej maka blasze. Nacinamy kazda na gorze.
Przykrywamy i odtawiamy do wyrosniecia. Pieczemy ok 15 min. w 220 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ALAGOR 26.10.2012 17:09
daja rade ;)
caralajna 05.10.2012 10:55
lubię
pacpaw 27.09.2012 22:34
sycie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak