Bruschetta z tapenadą po toskańsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • anchois

    1 puszka (mała)
  • oliwki czarne Smak

    1 szkl
  • kapary

    2 łyżki
  • sól i pieprz

  • cytryna

    1 szt
  • oliwa

    80 ml
  • brandy

    1 łyżka
  • musztarda

  • ząbki czosnku

    2 szt
  • bułki pełnoziarniste

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Anchois po wyjęciu z puszki osączyłem, pokroiłem na małe kawałki. Oliwki i kapary posiekałem, ząbek czosnku przecisnąłem przez praskę. Dodałem brandy, otartą skórkę z cytryny, a także sok wyciśnięty z cytryny, musztardę. Doprawiłem do smaku szczyptą soli i pieprzem. Całość ponownie posiekałem, dodałem porcjami oliwę. Gotową tapenadę przełożyłem do miski, przykryłem i wstawiłem do lodówki na godzinę.
Kromki pełnoziarnistego pieczywa natarłem czosnkiem, skropiłem oliwą, nałożyłem na nie pastę. Zapiekałem 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
R'n'G Kitchen 10.09.2015 23:13
Marysiu, jeden z nas nie znosi kolendry...ale w mniejszych ilościach nawet przełknie ;) Niektóre smaki po prostu niektórym nie wchodzą...Po Gruzji trauma (kolendry) została ;) Pozdrawiamy serdecznie i czekamy na jutrzejszą premierę ;)
bogusia 82 10.09.2015 22:22
tak pięknie podane danie musi być przepyszne:)
Futka 10.09.2015 21:00
Bajeczna propozycja :)
ilka01 10.09.2015 15:30
super wygląda :)
Madzai 10.09.2015 11:29
Włoskie smaki :) super na kolację
Mancia w kuchni 10.09.2015 10:52
Wszystko uwielbiam, ale anchois nie znoszę :P mam bardzo złe wspomnienia z nimi związane przez pewne pracowite ,,wakacje" na których mój szef ciągle jadł z nimi pizzę (którą ja zresztą robiłam). Ale widząc te pyszności, chyba znowu spróbuję je skosztować.... :))))))))
wwwiolka 10.09.2015 10:50
Bardzo fajny przepis.
dom-agi 10.09.2015 09:50
Wygląda pysznie!
monikaT83 10.09.2015 08:45
wow! świetnie się prezentuje:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat