Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z orzechami i makaronem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

muszle makaronowe 20 szt trójkolorowe
mozzarella 10 dag
mascarpone 25 dag
botwinka 60-70 dag
orzechy włoskie 10 dag
cebula 1 mała
olej 4 łyżka
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
mleko 2% 300 ml
sól
imbir

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z orzechami i makaronem

Kroki postępowania

1
Botwinę dokładnie płuczemy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2-3 minuty. Odcedzamy, odsączamy z nadmiaru wody. Łodyżki siekamy na 3-4 milimetrowe kawałki, a liście mniej więcej na 0,5 cm. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodajemy pokrojoną botwinę oraz 3/4 drobno posiekanych orzechów włoskich.
Krok 1 - Botwinka z orzechami i makaronem foto
2
Po chwili dokładamy mascarpone.
Krok 2 - Botwinka z orzechami i makaronem foto
3
Dokładnie mieszamy, aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem (ja dałam około 2 łyżeczek imbiru, 0,5 płaskiej łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki pieprzu).
Krok 3 - Botwinka z orzechami i makaronem foto
4
Muszle makaronowe gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Muszle nadziewamy botwiną z orzechami. Na każdej kładziemy po plasterku mozzarelli. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną i dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko i gdy się zagotuje, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem wypełniamy przestrzenie między makaronowymi muszlami. Posypujemy pozostałymi orzechami.
Krok 4 - Botwinka z orzechami i makaronem foto
5
Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5 - Botwinka z orzechami i makaronem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 11.09.2012 23:27
bardzo pomysłowo
treonina 11.09.2012 21:46
ciekawe :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak