Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bogracz z boczkiem, ziemniakami i papryką

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bogracz - danie jednogarnkowe to doskonała propozycja na obiad jednogarnkowy dla całej rodziny.

Składniki:

łopatka wieprzowa 700 gramów
boczek wędzony 200 gramów
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 2 sztuki
pomidory 2 sztuki
ziemniaki 4 sztuki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
woda 1 litr
oliwa 4 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bogracz z boczkiem, ziemniakami i papryką

1. Łopatkę kroję w kostkę. Cebulę oraz boczek kroję w małą kosteczkę. Na oliwie podsmażam boczek razem z cebulą. Dodaję łopatkę. Razem smażę około 10 minut. Mięso zalewam wodą. Dodaję paprykę ostrą oraz paprykę wędzoną. Gotuję około godziny.

2. Paprykę oraz ziemniaki kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Gotuję około 20 minut. Na końcu do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gotuję jeszcze przez 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak