Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczniaki z opuncją i rzodkiewką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

boczniak mikołajkowy 150 g
boczniak ostrogowaty 50 g
pieczarka 5 szt
Opuncja 1 język
rzodkiewka 3 duże kólki
lubczyk 1 listek
natka pietruszki kilka gałązek
śmietana 18 proc 100 g
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Boczniaki z opuncją i rzodkiewką

Kroki postępowania

1
Boczniaki czyścimy, pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kawałki. Język opuncji czyścimy z kolców i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w słupki. Rzodkiewkę myjmy i kroimy w pół plasterki.
Krok 1 - Boczniaki z opuncją i rzodkiewką foto
2
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i wrzucamy boczniaki z pieczarkami. Dusimy, aż ładnie odparują. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i opuncję i smażymy do miękkości. Natkę pietruszki i lubczyk myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drobno siekamy. Do smażonych składników dodajemy śmietanę i posypujemy posiekaną zieleniną.
Krok 2 - Boczniaki z opuncją i rzodkiewką foto
3
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Gotowe danie przekładamy na talerz. Ja podałem z odsmażanymi ziemniaczkami.
Krok 3 - Boczniaki z opuncją i rzodkiewką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 27.02.2014 21:34
fajne połączenie
Mati13 21.02.2014 17:21
z tak doborowych składników danie musialo być znakomite
Ada-Gaba 09.02.2014 12:52
brzmi ciekawie
Wacław 04.12.2013 11:55
ciekawy przepis,dla mnie nowość
IwonaKa 01.11.2013 19:00
chętnie bym spróbowała,brzmi zachęcająco
Dorota59 14.09.2013 20:05
brzmi smakowicie
jozefinach 24.08.2013 18:36
Bardzo zachęcające danie.
adelajda 25.07.2013 04:35
ciekawy przepis
Seba 21.07.2013 10:45
fajny zestaw
migotka28 16.07.2013 18:51
smakowicie wygląda,nie jadłam jeszcze opuncji ani tych drugich boczniaczków
mysza75 14.07.2013 11:41
Nie jadłam jeszcze opuncji, jestem bardzo ciekawa jak smakuje:-)
caralajna 14.07.2013 07:20
bardzo ciekawe składniki, na pewno pychota
Angelika10 14.07.2013 00:40
super wyglądają tak podane
Łucja 13.07.2013 22:00
pyszne i ciekawe danie :)
fotoviderek 13.07.2013 15:47
Danie pierwsza klasa :)
pajbek 13.07.2013 14:59
Fajne jedzonko :-) Pycha
Laila2786 13.07.2013 13:45
super danie
pierniczkowo 13.07.2013 13:15
boczniaki jadłam, ale nie w takiej wersji, ciekawa propozycja :)
gosia56 13.07.2013 11:59
napewno pyszne ale muszę przyznać ze nie jadłam jeszcze boczniaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak