Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek po japońsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek surowy 700 g
imbir 7 cm (korzeń)
sos sojowy 1/3 szklanki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt.
olej 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
sake 1/3 szklanki
cukier 3 łyżki

Porada

Zamiast sake może być wytrawne białe wino, a świeży imbir można zastąpić w proszku. Oczywiście w oryginalnej wersji smakuje najlepiej.

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek po japońsku

1. Boczek umyć, osuszyć i natrzeć solą. Na patelni z rozgrzanym olejem, z obu stron obsmażyć boczek, aż będzie dość mocno brązowy (około 10 minut).
2. Boczek przełożyć do garnka o dość grubym dnie, zalać wodą do całkowitego zanurzenia, dodać cebulkę, pokrojony imbir, sake i sos sojowy rozmieszany z cukrem.
3. Przykryć garnek folią aluminiową, na całej powierzchni folii naciąć nożem małe dziurki. Tak przykryty boczek będzie równomiernie się goto­wał i nie wykipi.
4. Boczek goto­wać około godziny na bardzo małym ogniu, po tym cza­sie wyjąć imbir i dalej goto­wać już bez przy­kry­cia do czasu, aż płyn zre­du­kuje się do postaci sosu (u mnie trwało to około 45 minut).
5. Tak przy­go­to­wany boczek polany odro­biną sosu, naj­le­piej sma­kuje z ryżem i jaj­kiem na miękko lub z rame­nem (rodzaj japońskiego rosołu).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 17.11.2016 14:49
bardzo apetyczne, mniam
Konczi 17.11.2016 12:43
pysznie wygląda
mirosława4 17.11.2016 12:34
zapewne jest smaczny
sezamek 17.11.2016 12:31
Takie przyprawy lubię z mięsem, ale nie z boczkiem, co i tak nie ujmuje doskonałości :)
Asik32 17.11.2016 12:19
podoba mi się boczek w takich smakach:)
Motorek 17.11.2016 11:13
pyszny boczuś
Futka 17.11.2016 11:10
Przepyszny boczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak