Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Blanszowana marchewka

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchew 1 Szt
masło 1 Łyżka
czosnek 1-2 Ząbki
pietruszka zielona
imbir starty
sól i pieprz

Porada

Pietruszki ile kto lubi.

Przepis i sposób przygotowania na: Blanszowana marchewka

Średnią marchew obieramy myjemy i tniemy na słupki.
Do gotującej się wody dodajemy sól i wrzucamy marchew.
Gotujemy około minuty nie dłużej.
Po tym czasie wyjmujemy marchew i od razu wkładamy ją do miski z wodą i lodem lub przelewamy zimną wodą. Odcedzić.
Na patelni rozpuścić masło i dodać posiekany czosnek chwilę smażymy po czym dodajemy starty imbir oraz pietruszkę(u mnie ok.1cm ale kto jak lubi). Na patelnię wrzucamy marchew mieszamy doprawiamy i gotowe. Jeśli chcemy na ciepło to można chwilę podgrzać. Marchewka jest chrupiąca i świetnie pasuje do wielu dań. Ja ją podawałam do kurczaka.SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak