Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z jarmużu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jarmuż 1 kg
jabłko winne 30 dag
cebula 2
kiełbasa śląska 45 dag
kminek 1 łyżeczka
smalec 1 łyżka
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny 1 łyżka
bulion 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z jarmużu

Z liści jarmużu wyciąć grube nerwy, liście gotować we wrzątku kilka minut. Wyjąć, odsączyć, pokroić na paski. Włożyć do garnka, zalać gorącym bulionem, dodać kminek, sól, pieprz, cukier i gotować na małym ogniu bez przykrycia. Na smalcu zarumienić obraną i pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną na plasterki kiełbasę i chwilę smażyć. Dodać do jarmużu razem z obranym i startym na tarce jabłkiem., wymieszać i dusić na małym ogniu. Zagęścić zasmażką z masła i mąki, wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Podawać jaką gorącą przystawkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak