Bigos wielkanocny bez mięsa

Bigos wielkanocny bez mięsa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1,5 kg
  • kapusta biała

    1 kg
  • fasola biała

    10 dag
  • grzyby suszone

    20 dag
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżki
  • powidła śliwkowe

    2 łyżki
  • kminek

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • liść laurowy

    2 sztuki
  • boczek wędzony

    20 dag
  • ziele angielskie całe

    4 sztuki
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę zalać zimną wodą i zostawić na całą noc do moczenia,następnego dnia gotować około 20 minut w dużym garnku. Grzyby zalać wodą moczyć dwie godziny i pokroić na paski.

Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i drobno poszatkować nożem.Białą kapustę umyć pokroić w bardzo cienkie paseczki zalać ją wrzącą wodą . Do garnka z fasolą dodać najpierw kapustę kiszoną i gotować około 45 minut a po tym czasie dołożyć białą .
Wymieszać dodać liść laurowy i ziele angielskie grzyby a także kminek i doprawić do smaku solą i pieprzem . Bigos w razie potrzeby podlać wodą i dusić często mieszając aż kapusta i grzyby będą miękkie.
Gotować na wolniutkim ogniu około 1 godziny ,następnie dodać koncentrat i powidła śliwkowe ,chwilę jeszcze pogotować i bigos gotowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Granita

01.06.2013 14:37
prezentuje się rewelacyjnie

Paolcia

25.03.2013 16:21
mmmmm uwielbiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat