Bigos

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    3 kg
  • boczek wędzony

    20 dag
  • kiełbasa podwawelska

    1 sztuka
  • łopatka wieprzowa

    70 dag
  • pieczarki

    10 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • liść laurowy

    3 sztuki
  • pieprz czarny ziarnisty

    3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    1 mały słoik
  • ketchup pikantny

    1 średni słoik
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy około 2 szklankami wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i gotujemy.
Mięso z łopatki kroimy w kostkę i przekładamy do kapusty jak będzie na w pół miękka.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Przekładamy do kapusty łyżką cedzakową, bo na tym samym oleju usmażymy kiełbasę pokrojoną w kostkę i również przekładamy do kapusty.
Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i również przekładamy do kapusty.
Gotujemy wszystko od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą jeśli wyparuje.
Gdy kapustą będzie ugotowana dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy ketchup, mieszamy i gotujemy 15-20 minut co chwilę mieszając, bo nam się przypali.
Anna20
Bigos możemy zamknąć w słoiki na gorąco i przewrócić do góry dnem. Będziemy mieli na inną okazję.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 12.05.2014 12:53
dla mnie to smaczne danie
pajbek 12.05.2014 10:53
Bardzo lubię bigos :-)
Niki22 12.05.2014 10:14
prawdziwy polski bigos :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat