Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 3 kg
boczek wędzony 20 dag
kiełbasa podwawelska 1 sztuka
łopatka wieprzowa 70 dag
pieczarki 10 sztuk
cebula 1 sztuka
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 1 mały słoik
ketchup pikantny 1 średni słoik
olej do smażenia

Porada

Bigos możemy zamknąć w słoiki na gorąco i przewrócić do góry dnem. Będziemy mieli na inną okazję.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy około 2 szklankami wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i gotujemy.
Mięso z łopatki kroimy w kostkę i przekładamy do kapusty jak będzie na w pół miękka.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Przekładamy do kapusty łyżką cedzakową, bo na tym samym oleju usmażymy kiełbasę pokrojoną w kostkę i również przekładamy do kapusty.
Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i również przekładamy do kapusty.
Gotujemy wszystko od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą jeśli wyparuje.
Gdy kapustą będzie ugotowana dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy ketchup, mieszamy i gotujemy 15-20 minut co chwilę mieszając, bo nam się przypali.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 12.05.2014 12:53
dla mnie to smaczne danie
pajbek 12.05.2014 10:53
Bardzo lubię bigos :-)
Niki22 12.05.2014 10:14
prawdziwy polski bigos :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak