Batony musli z nasionami chia i prażoną kaszą jaglaną wg.Szymona Kubickiego - bezglutenowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki owsiane

    2 szkl (bezglutenowe)
  • kasza jaglana

    1/2 szkl
  • słonecznik łuskany

    1/4 szkl
  • pestki dyni

    1/4 szkl
  • szałwia hiszpańska

    3 łyżki
  • sezam

    1 łyżka
  • cynamon Prymat

    1 łyżka
  • orzechy siekane

    100 g
  • daktyle

    14 sztuk
  • śliwki suszone

    14 sztuk
  • woda

    1/2 szkl
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Daktyle bez pestek, śliwki i wodę miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką lub ręką. Masę równo przekładamy do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia lub na silikonową matę. Musli wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 30 min. Po tym czasie formę wyjmujemy i odstawiamy ponownie na ok. 30 min. Jeszcze ciepłą masę kroimy ostrym nożem wg. uznania w prostokąty, kwadraty. Wycięte batoniki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
slodkieniebo
Przepis na batoniki pochodzi ze wspaniałej książki Szymona Kubickiego "Facet i Kuchnia".

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 18.02.2017 20:35
smaczne i zdrowe ciasteczka
Alex_M 12.02.2016 12:21
bardzo ciekawe :)
asiatok 20.01.2016 23:10
Zachwycił mnie ten przepis. Do wypróbowania!!!!
martula799 01.12.2015 22:08
rewelacyjnie wyglądają i na pewno smakują ;P
firanka123 30.11.2015 13:32
wyglądają przepysznie !
magda1976 30.11.2015 11:14
Pyszne batoniki i do tego zdrowe
IZABELA29 30.11.2015 10:43
coś pysznego
Czosnek&Chilli 30.11.2015 10:14
rewelacja! tez czesto robimy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat