BATATY FASZEROWANE FETĄ, OLIWKAMI I ŚWIEŻYM TYMIANKIEM

BATATY FASZEROWANE FETĄ, OLIWKAMI I ŚWIEŻYM TYMIANKIEM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • batat

    2-3 szt
  • ser feta

    150 gram
  • oliwki czarne

    10 szt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • posiekane listki tymianku

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Bataty umyć, osuszyć, nakłuć widelcem i owinąć w folię aluminiową (każdy oddzielnie) Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 40 min, aż będą miękkie. Do ich pieczenia nie trzeba używać ani przypraw ani oleju.

2/ Upieczone bataty, wyciągnąć z foli na talerz i wystudzić. Przekroić na pół, łyżką wydrążyć środki, zostawiając brzegi ok 3 mm. Wydrążone środki wymieszać z pokruszoną fetą i 1 łyżką posiekanego tymianku. Gotowym farszem napełniać ziemniaki. Oliwki pokroić w drobne plasterki i ułożyć na wierzchu. Posypać solą, pieprzem i siekanym tymiankiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 11.10.2016 13:56
Smak batata jest tu wyczuwalny?
Krzysztof15 07.07.2015 08:37
bardzo smaczne
Hrabina w kuchni 06.07.2015 22:15
Fantastyczne.
brioszka 06.07.2015 21:25
moje smaki!
Ewa 06.07.2015 19:52
Pyszne połączenie :)
iziona 06.07.2015 18:54
Ale to fajny pomysł
2milutka 06.07.2015 17:49
cudownie wygladają :)
cukiereczek 06.07.2015 17:17
ale smakowicie wyglądają
Pani Domu 06.07.2015 16:47
wyglądają świetnie i pewnie tak smakują

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat