Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszczyk na zakwasie

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 1 kg
woda 1 litr
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
na barszczyk;
buraki czerwone 2 sztuki
woda 1/2 litr
sól do smaku
pieprz do smaku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 ziarna
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk na zakwasie

Zakwas robimy tydzień wcześniej: do kamiennego garnka dodajemy buraki pokrojone w plastry, czosnek, ziele, pieprz i listki laurowe następnie zalewamy letnią przegotowaną wodą. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce. Codziennie mieszamy zakwas żeby nie powstała pleśń na wierzchu. Po tygodniu przecedzamy przez sito i przelewamy gotowy zakwas do butelek. Następnie bierzemy świeże buraki kroimy w plastry i gotujemy w 1/2 litr wody, gdy beda miękkie uzupełniamy pozostałe 1/2 litr płynu zakwasem buraczanym i gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z uszkami lub grzybami itp, taki barszczyk ma zupełnie inny smak niż gotowany tylko ze świezych buraków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.03.2014 13:54
bardzo dobry barszczyk
norweska20 02.02.2014 00:12
smaczna zupka
erym 08.01.2014 09:46
uwielbiam taki barszczyk, cudo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak