Barszczyk na zakwasie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    1 kg
  • woda

    1 litr
  • czosnek

    2 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • na barszczyk;

  • buraki czerwone

    2 sztuki
  • woda

    1/2 litr
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 ziarna
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zakwas robimy tydzień wcześniej: do kamiennego garnka dodajemy buraki pokrojone w plastry, czosnek, ziele, pieprz i listki laurowe następnie zalewamy letnią przegotowaną wodą. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce. Codziennie mieszamy zakwas żeby nie powstała pleśń na wierzchu. Po tygodniu przecedzamy przez sito i przelewamy gotowy zakwas do butelek. Następnie bierzemy świeże buraki kroimy w plastry i gotujemy w 1/2 litr wody, gdy beda miękkie uzupełniamy pozostałe 1/2 litr płynu zakwasem buraczanym i gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z uszkami lub grzybami itp, taki barszczyk ma zupełnie inny smak niż gotowany tylko ze świezych buraków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 30.03.2014 13:54
bardzo dobry barszczyk
norweska20 02.02.2014 00:12
smaczna zupka
erym 08.01.2014 09:46
uwielbiam taki barszczyk, cudo!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat