Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraki czerwone
1,5 kg -
grzyby suszone
15 dag -
sól, pieprz, cukier, majeranek, czosnek
do smaku -
Bułka tarta klasyczna Prymat
3 dag -
cebula
1 sztuka -
mąka
szklanka -
jajko
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Barszcz z uszkami
2. Buraki obrać, pokroić, zalać 2 litrami wody, dodać ziele angielskie i gotować 40-50 minut, wlać wywar z grzybów,podgrzać,posypać majerankiem i przyprawić octem,solą,pieprzem, cukrem i zmiażdżonym czosnkiem.
3. Uszka: zrobić farsz:zemleć ugotowane grzyby(można zastąpić usmażonymi pieczarkami), dodać bułkę tartą,pokrojoną drobno i usmażoną na oleju cebulę,przyprawić solą i pieprzem
4. Ciasto: zagnieść mąkę z jajkiem,szczyptą soli i ok 1/3 szklanki wodą, by powstało miękkie, elastyczne ciasto, rozwałkować cienko na posypanej mąką stolnicy i pociąć na kwadraty i na każdy kwadrat nałożyć odrobinę farszu - dokładnie zlepić
5. gotować w osolonej wodzie ok 3 minut od wypłynięcia
Komentarze (19)
Załaduj więcej komentarzy (9)