Barszcz z uszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    1,5 kg
  • grzyby suszone

    15 dag
  • sól, pieprz, cukier, majeranek, czosnek

    do smaku
  • bułka tarta

    3 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • mąka

    szklanka
  • jajka

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Barszcz: Grzyby umyć a następnie namoczyć na noc w 1/2 l wody, rano ugotować

2. Buraki obrać, pokroić, zalać 2 litrami wody, dodać ziele angielskie i gotować 40-50 minut, wlać wywar z grzybów,podgrzać,posypać majerankiem i przyprawić octem,solą,pieprzem, cukrem i zmiażdżonym czosnkiem.

3. Uszka: zrobić farsz:zemleć ugotowane grzyby(można zastąpić usmażonymi pieczarkami), dodać bułkę tartą,pokrojoną drobno i usmażoną na oleju cebulę,przyprawić solą i pieprzem

4. Ciasto: zagnieść mąkę z jajkiem,szczyptą soli i ok 1/3 szklanki wodą, by powstało miękkie, elastyczne ciasto, rozwałkować cienko na posypanej mąką stolnicy i pociąć na kwadraty i na każdy kwadrat nałożyć odrobinę farszu - dokładnie zlepić

5. gotować w osolonej wodzie ok 3 minut od wypłynięcia

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 20.10.2012 08:32
smakowicie wyglada
Pani Domu 20.10.2012 08:32
smakowicie wyglada
Jodaj 07.05.2012 08:34
pycha
Jodaj 07.05.2012 08:34
pycha
Jodaj 15.02.2012 07:33
najlepszy :)
jasiek 06.09.2011 22:18
UWIELBIAM BARSZCZ
Justyna Jussstiii 29.08.2011 09:11
SUPER
Katarzyna99 04.05.2011 00:27
rewelacja!
Ela15 15.04.2011 18:12
uszka i barszczyk rewelacja:))
szajba2 30.03.2011 16:44
moje ulubione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat