Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz śwętokrzyski

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kiełbasa 3 sztuki
woda 2 litry
szynka wiśniowa 3 plasterki
boczek wędzony 3 plasterki
jajko 4 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
ocet 1 łyżka
mąka 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz śwętokrzyski

Kroki postępowania

1
Białe kiełbasy podsmażamy na patelni. Jajka gotujemy na twardo i kroimy ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę. na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i boczek. Smażymy aż boczek się zarumieni. Do gotującej się wody dodajemy białe kiełbasy, podsmażoną cebulę i boczek oraz plasterki szynki.
Krok 1 - Barszcz śwętokrzyski foto
2
Dodajemy również ocet, sól i pieprz oraz połówki jajek Gotujemy razem około 10-15 minut. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojone jajka. Śmietanę hartujemy i dodajemy do barszczu. Chwilkę jeszcze gotujemy. Zupę można dodatkowo zagęścić mąką, mąkę należy rozpuścić w wodzie i kilku łyżkach wywaru.
Krok 2 - Barszcz śwętokrzyski foto
3
Podawać z pieczywem. Smacznego :)
Krok 3 - Barszcz śwętokrzyski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak