Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z kapustą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pokrojonej w kostkę marchewki 1 szklanka
ząbki czosnku, przeciśnięte 2 sztuki
posiekanej kapusty 2 szklanki
puszki krojonych pomidorów 2 puszki
koncentratu pomidorowego 1 łyżka
średnie buraki 2 sztuki
ugotowanej białej lub czerwone 1,5 szklanki
miód 1 łyżka
słodkiej mielonej papryki 2 łyżeczki
posiekanych liści buraków lub 2 garście
posiekanego świeżego koperku 1 garść
ziemniaki
bulion warzywny 8 szklanek
ocet jabłkowy 2 łyżki
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżki
kwaśna śmietana 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z kapustą

W rondlu na zupę rozgrzej olej, po czym dodaj marchew, cebulę i czosnek. Smaż do miękkości i lekkiego zarumienienia, około 5 minut.
Włóż kapustę wraz z ziemniakami i gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy i bulion. Całość dokładnie wymieszaj, włóż buraki w całości i gotuj zupę na średnim ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Następnie wyjmij buraki, zetrzyj je na tarce i włóż ponownie do zupy wraz z powstałymi sokami. Wmieszaj fasolę, ocet, paprykę, miód, posiekane liście buraków lub szpinak i dopraw całość solą i pieprzem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, wlej więcej bulionu lub wody. Gotuj kolejne 5 minut, wmieszaj koperek i dopraw jeżeli to konieczne.
Podawaj zupę gorącą z dużym kleksem z kwaśnej i gęstej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 14.01.2014 18:35
Smacznie wygląda :)
SmacznaPyza 14.01.2014 17:59
barszcz ukraiński, tak ?
cukiereczek 14.01.2014 16:54
cudowny barszczyk
Romanowka 14.01.2014 16:44
musi być pyszny ten barszczyk!
Niki22 14.01.2014 16:13
juz dawno takiego barszczu nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak