Barszcz czerwony wigilijny- postny na zakwasie :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 buraczki ,½ pietruszki,1/8 selera,2 marchewki,Sól,6-8 grzybów suszonych ( zależy od wielkości ) ,2 szklanki wody

  • 1-2 szklanki kwasu z kiszonych buraków ( zależy jak jest intensywny ),½ łyżeczki miodu

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 liść
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 ziarna
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane warzywa i buraki zalać wodą , dodać liść laurowy , ziele angielskie , ząbek czosnku, miód , szczyptę soli i gotować ok. 40 minut .Przecedzić .Do wywaru dolać kwasu buraczanego do smaku . Podgrzać – nie gotować .Doprawić do smaku solą , pieprzem i w miarę potrzeby miodem .

Podawać z uszkami z farszem grzybowym , farszem z kapusty z grzybami , pasztecikami postnymi itp.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mariposas 04.03.2011 18:46
mój ulubiony
Mariposas 04.03.2011 18:46
mój ulubiony
Mariposas 04.03.2011 18:46
mój ulubiony
rosik93 19.09.2010 20:55
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat